ГоловнаПолітика

Порошенко закликає владу ініціювати спецзасідання Радбезу ООН щодо авіакатастрофи в Ірані

"Розслідувати трагедію має спільна міждержавна комісія із залученням країн, громадяни яких постраждали".

Порошенко закликає владу ініціювати спецзасідання Радбезу ООН щодо авіакатастрофи в Ірані
Фото: eurosolidarity.org

Україна повинна використовувати всі наявні міжнародні механізми в розслідуванні авіакатастрофи літака авіакомпанії "МАУ" в Ірані для того, щоб відновити справедливість, зберегти проукраїнську міжнародну коаліцію і не допустити втягування нашої держави у геополітичні конфлікти. Про це заявив у відеозверненні експрезидент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко.

"Ми не можемо не довіряти розвідувальній інформації від наших стратегічних партнерів - не дарма ще кілька років тому нашій команді вдалося домовитися з ними про такий обмін. Але одна річ знати, а інша - довести. Тому відповідно до стандартів міжнародної цивільної авіації розслідувати трагедію має спільна міждержавна комісія із залученням країн, громадяни яких постраждали. Так як це було організовано в ситуації з MH-17. До речі, пропозиції долучити до розслідування Росію, які вже пролунали - категорично неприйнятні", - зазначив Порошенко.

Також, на думку політика, потрібно ініціювати скликання спецзасідання Радбезу ООН, щоб за участю України обговорити ситуацію навколо катастрофи літака. Крім того, президент повинен спрямувати в Іран свого спецпредставника для координації дій з усіма зацікавленими сторонами. Для політичної координації, зазначив Порошенко.

"Україна як член єдиного євроатлантичного простору повинна використовувати існуючі механізми структури НАТО та ЄС, ефективно комунікувати з усіма нашими союзниками. Оскільки йдеться не про репутацію конкретної авіакомпанії. Йдеться про захист національних інтересів та іміджу України. І це саме той випадок, де влада і державницька опозиція повинні діяти разом, разом захищати Україну.

Ця трагедія вимагає максимальної концентрації уваги і зусиль українського керівництва та вітчизняної дипломатії. Ми маємо відновити справедливість, вшановуючи пам'ять і честь загиблих, зберегти проукраїнську міжнародну коаліцію і не допустити втягування України у геополітичні конфлікти", - резюмував експрезидент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram