ГоловнаПолітика

Зеленський домовився з Трюдо зменшити кількість спекуляцій навколо катастрофи Boeing

Президент України і прем'єр Канади зідзвонилися вдруге.

Зеленський домовився з Трюдо зменшити кількість спекуляцій навколо катастрофи Boeing
Владимир Зеленский и Джастин Трюдо
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вдруге обговорили по телефону ситуацію із розслідуванням причин катастрофи літака українських авіаліній в Ірані.

Як повідомляє пресслужба президента України, сторони погодилися, що має бути ретельний підхід до вивчення інформації, а також тісна співпраця міжнародних партнерів в обміні даними.

Зеленський повідомив, що перебуває на зв'язку з різними державами, зокрема, зазначив, що 10 січня мав розмову з державним секретарем США Майком Помпео і зустрічався з представниками посольств Сполучених Штатів і Великобританії в Україні. Українські експерти аналізують отримані дані. Всі версії причин авіакатастрофи вважаються можливими.

Президент України підтвердив, що іранська сторона сприяє розслідуванню і надала доступ до території авіакатастрофи, фрагментів літака та "чорних скриньок".

Сторони погодилися, що необхідно зменшити кількість спекуляцій навколо трагедії та всіляко сприяти проведенню об'єктивного розслідування.

Нагадаємо, в результаті аварії літака загинули 176 осіб. Це громадяни семи країн - 82 громадяни Ірану, 63 канадці, 11 українців, включаючи весь екіпаж, 10 громадян Швеції, четверо - Афганістану, троє - Британії та троє громадян Німеччини.

9 січня зі США надійшла інформація про те, що літак МАУ міг бути ненавмисно збитий іранською протиповітряною обороною.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, які вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому показано, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що держава також має підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що український авіалайнер міг бути випадково збитий іранськими системами ППО.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про влучення ракети в літак не виключається, але наразі не підтверджена.

Основними версіями аварії літака МАУ СБУ назвала влучення ракети і теракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram