ГоловнаСуспільствоПодії

Експерти на місці катастрофи знайшли уражені ракетою частини літака МАУ, - джерело "Цензор.нет"

Це перший доказ, який доводить причину загибелі літака.

Експерти на місці катастрофи знайшли уражені ракетою частини літака МАУ, - джерело "Цензор.нет"
Фото: EPA/UPG

Експерти на місці авіакатастрофи в Тегерані знайшли уражені ракетою частини літака МАУ. Про це повідомило виданню "Цензор.НЕТ" джерело з міжвідомчої комісії з розслідування авіакатастрофи.

"Серед уламків вдалося ідентифікувати фрагменти верхньої частини кабіни. І тут нарешті відбулася знахідка - приблизно о 22 годині. На фрагменті кабіни ми виявили пробоїни вражаючих елементів бойової частини ракети, які прошили обшивку. Ми знайшли! У нас вперше з'явилися прямі докази в цій справі, які дають можливість довести, що стало причиною загибелі літака. Для нас це був переломний момент", - написав журналіст Юрій Бутусов.

За його даними, російська зенітна ракета "Тор" вразила лайнер в нижню передню частину фюзеляжу, прямо під кабіною пілотів. Пряме влучення і кабіна спалахнула зсередини. Миттєво відключився транспондер літака, який подає сигнали про політ, а також зник зв'язок.

"Поки немає даних одна чи дві ракети заподіяли такі пошкодження. Не виключено, що друга ракета також вразила фюзеляж знизу близько до першої. Але все це ще належить уточнити. Ми продовжуємо роботу з викладення фрагментів літака до повного збору всіх уцілілих деталей", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в суботу вранці через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак МАУ помилково, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт. У заяві генштабу збройних сил Ірану йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

Літак "Боїнг-737", що належить МАУ, впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 повинен був прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу та двоє пасажирів.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через потрапляння зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це ж натякнув президента США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Пізніше інформацію про збиття українського літака ракетою озвучили прем'єр-міністри Канади, Великобританії і Австралії. Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому відображено, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram