ГоловнаСуспільствоПодії

Баканов: Іран підтвердив версію СБУ про катастрофу літака МАУ

Людський фактор у відомстві розглядали як основну причину авіакатастрофи.

Баканов: Іран підтвердив версію СБУ про катастрофу літака МАУ
Фото: ssu.gov.ua

Глава Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що іранська влада підтвердила першу версію розслідування катастрофи літака МАУ рейсу PS 752, до якої схилялася СБУ. Про це повідомили в пресцентр відомства.

"Ми розглядали людський фактор як основну причину авіакатастрофи - робота зенітно-ракетного комплексу саме в ручному, а не автоматичному режимі, як про це спочатку говорили деякі експерти. Сьогодні іранська сторона підтвердила першу версію", - заявив Баканов.

Нагадаємо, в п'ятницю під час засідання спеціальна робоча група СБУ зупинилася на двох версіях катастрофи українського літака МАУ над Тегераном - зіткнення літака з ракетою і теракт.

У суботу вранці через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак МАУ помилково, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт. У заяві генштабу збройних сил Ірану йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

Літак "Боїнг-737", що належить МАУ, впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 повинен був прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу та двоє пасажирів.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через потрапляння зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це ж натякнув президента США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ був збитий двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Пізніше інформацію про збиття українського літака ракетою озвучили прем'єр-міністри Канади, Великобританії і Австралії. Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому відображено, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram