ГоловнаПраво

ДБР повідомило Януковичу і двом ексміністрам оборони підозру в держзраді на користь Росії (оновлено)

За версією слідства, вони навмисне знижували обороноздатність країни.

ДБР повідомило Януковичу і двом ексміністрам оборони підозру в держзраді на користь Росії (оновлено)
Фото: ЕPA/UPG

Державне бюро розслідувань повідомило експрезиденту Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву підозру в державній зраді.

Їхні дії кваліфіковано за ст. 111 КК України, повідомили в пресслужбі ДБР.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що експрезидент Янукович у співучасті з колишніми міністрами оборони з 2012 по 2014 рік вчинили державну зраду. А саме - дії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, підрив її обороноздатності, надання Росії та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що підозрювані у зазначені роки умисно знижували обороноздатність України за допомогою так званого реформування Збройних сил, яке полягало в скороченні, розформуванні окремих військових об'єднань, частин і підрозділів, зміні їх місця дислокації.

"Такі дії здійснювалися зокрема на території АР Крим, що надалі призвело до анексії", - йдеться в повідомленні.

У разі доведення провини їм загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років.

Нагадаємо, що 18 червня Державне бюро розслідувань повторно викликало колишнього президента України Віктора Януковича до слідчого. 17 червня ДБР оприлюднило повістки про виклик на допит у цьому самому кримінальному провадженні колишніх міністрів оборони Павла Лебедєва та Дмитра Саламатіна. Обох викликали на 19 червня.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив експрезидента Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі. Він був визнаний винним за ч.1 ст. 111 (держзрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу. Водночас Януковича виправдали за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило тяжкі наслідки).

У лютому 2018 року він давав свідчення в Оболонському суді у цій справі, але робив це по відеозв'язку.

У травні 2020 року Печерський райсуд повторно наклав арешт на експрезидента Віктора Януковича. Запобіжний захід було обрано у справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram