ГоловнаПраво

Правоохоронці встановили 25 причетних до витоку персональних даних українців

Планується блокування дев'яти Telegram-каналів.

Правоохоронці встановили 25 причетних до витоку персональних даних українців
Фото: EPA\UPG

Правоохоронці встановили 25 причетних до масштабного витоку персональних даних українців. У різних регіонах України провели 36 обшуків, повідомили на брифінгу Міністерства цифрової трансформації.

Під час слідчих дій виявили велику кількість файлів з персональними даними, фрагменти баз даних державних, банківських і комерційних установ.

Віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що держава боротиметься з усіма, хто продає банківські та персональні дані громадян.

"З незаконного обігу вилучили копії 30 баз даних - не тільки державні реєстри, а й приватні. Майже кожен сегмент бізнесу, у якого є дані про діяльність осіб, опинився під загрозою втручання", - повідомили на брифінгу.

Перший заступник голови департаменту кіберполіції Сергій Кропива додав, що найближчим часом 29 особам оголосять підозри. Це ті, в кого раніше проводили обшуки. Також плануються нові операції і блокування дев'яти телеграм-каналів, які продають персональні дані українців.

Нагадаємо, що в травні стало відомо про чат-боти у Telegram, де продавали персональні дані українців. Керівник громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц повідомив у Facebook, що знайшов у цьому боті свої дані з багатьох держреєстрів, бази "Нової пошти", паролі до сторінок "ВКонтакте" і Linkedin.

Служба безпеки України почала розслідування через бота з персональними даними в месенджері Telegram.

 

Після попередньої перевірки в поліції повідомили, що чат-бот у Telegram з персональною інформацією про українців використовував компіляцію даних державних відомств і недержавних організацій за різні періоди минулих років. Він не має стосунку до початку роботи державного мобільного додатка "Дія". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram