ГоловнаПраво

Суд відклав обрання запобіжного заходу Порошенку на 1 липня

Прокурорка клопотала про особисте зобов'язання, а не про взяття під варту.

Суд відклав обрання запобіжного заходу Порошенку на 1 липня
Фото: Макс Требухов

Суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк переніс обрання запобіжного заходу п'ятому президенту України, співголові фракції "Європейська солідарність" Петру Порошенку.

Сторона захисту просила не відкладати засідання, а винести рішення по суті. Наступне засідання відбудеться 1 липня о 14:00, оголосив суддя Вовк.

Генпрокурорка України Ірина Венедіктова просила суд обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання замість арешту.

"Просимо застосувати до Порошенка запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання", – зачитав прокурор під час засідання.

Позиція генпрокурора заснована на тому, що Порошенко не повинен бути під вартою, оскільки зобов'язаний з'являтися на засідання Верховної Ради й не має наміру ховатися від слідства.

За його словами, також генпрокурор просить суд покласти на експрезидента низку зобов'язань, зокрема, з'являтися до слідчого, прокурора й суду, не залишати місто, у якому проживає, а також утриматися від спілкування зі свідками.

Водночас захист Порошенка заперечив проти такого клопотання.

"Вони сказали, що їм достатньо особистого зобов'язання. Ні. Порошенко хабарів не брав, не бере і брати не буде. Тим більше, вони це роблять, щоби вилучити паспорт і не дати можливості Порошенку мобілізувати світ на підтримку України", – заявив нардеп після засідання суду.

Захист Порошенка просив перенести розгляд обрання запобіжного заходу з Печерського до Шевченківського райсуду.

Нагадаємо, що 10 червня Офіс генерального прокурора повідомив про підозру народному депутату, колишньому президенту Петру Порошенку.

Порошенка підозрюють в тому, що, будучи президентом України, у 2018 році шляхом видання "явно злочинного наказу" схилив голову Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка до перевищення ним влади і службових повноважень.

Йому закидають ч. 4 ст. 27 ч. 4 ст. 41 ч. 4 ст. 426–1 Кримінального кодексу. Санкція цієї статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram