ГоловнаПраво

Стерненка відправили під цілодобовий домашній арешт (документ) (оновлено)

Активіст порвав рішення на шматки, "тому що воно нікчемне".

Стерненка відправили під цілодобовий домашній арешт (документ) (оновлено)
Сергій Стерненко (зліва) разом з підозрюваним у другому нападі на нього
Фото: facebook/Сергій Стерненко

Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід для активіста Сергія Стерненка - цілодобовий домашній арешт строком на 60 діб. Судове засідання тривало понад 18 годин.

Про це повідомив адвокат Масі Найєм.

"Суд виніс постанову обрати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном на 60 діб", - написав він у фейсбуці.

Стерненко оприлюднив рішення суду в своєму телеграм-каналі.

Він заявив, що ухвалу суду неможливо виконати, оскільки захід в ньому зазначено, що відбувати запобіжний захід підозрюваний повинен за місцем прописки.

Фото: telegram.org/#/im?p=@ssternenko

Фото: telegram.org/#/im?p=@ssternenko

"Цілодобовий домашній арешт ... АЛЕ за адресою прописки - у військових частинах, куди мене навіть не пустять. Хоча вони знають, що я живу в Києві! Це визначення НЕМОЖЛИВО виконати", - зазначив активіст.

"Потім прокурори будуть говорити, що я не виконую умови домашнього арешту і просити вже утримання під вартою. Сказати що це цирк, то не сказати нічого", - додав він.

Оновлення 23:12. Сергій Стерненко відправився до будинку генпрокурора Ірини Венедиктової, щоб запитати її, як виконувати постанову Шевченківського районного суду про обрання йому запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Про це він написав у Facebook

"Їдемо до Ірини Венедиктової на Круглоуніверситетську 18/2. Будемо питати, як виконувати це ідіотське рішення суду", - зазначив Стерненко.

Пізніше на сторінці активіста з'явилося відео, на якому Стерненко рве на шматки і викидає судове рішення, "тому що воно нікчемне".

"У судді була інформація, що я живу в Києві, і її давав прокурор, і клопотання було про те, щоб дати мені запобіжний захід, можливо, за адресою в Києві, але вони дали рішення, що я повинен відбувати домашній арешт в Одесі на вулиці Приморська, 37, - там перебуває загін прикордонників. Я прямо бачу, як я приходжу до прикордонників і кажу їм: «Добрий день, я тут живу» ...

Ми просили суддю роз'яснити це рішення - він втік, ми просили прокурора роз'яснити це рішення - він втік. Але якщо я не виконаю це судове рішення, значить, я порушу покладені на мене обов'язки. Значить, прокурор прийде в суд і скаже, що дивіться, що Стерненко не виконав рішення суду з запобіжного заходу. Наступний за тяжкістю запобіжний захід, який можна просити - це лише утримання під вартою ..." - сказав Стерненко і порвав постанову суду.

Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу Сергію Стерненку почалося в п'ятницю, 12 червня, і продовжилося 15 червня.

Як і в п'ятницю, біля суду підтримати активіста прийшли сотні людей. П'ятеро з них були затримані. Через кілька годин їх відпустили, а двох причетних до затримання поліцейських відсторонили від посад.

Нагадаємо, ввечері 24 травня 2018 року Стерненко чинив опір двом чоловікам, які намагалися на нього напасти. В результаті один із нападників отримав смертельне поранення в живіт і помер. Це був вже третій за півроку напад на Стерненка. 

Через два роки Стерненку пред'явили підозру за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) і ч.2 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу.

За версією слідства, Стерненко, захищаючись під час нападу, поранив ножем двох людей, а потім наздогнав одного з них - Івана Кузнєцова - і завдав йому смертельне поранення в серце. Тіло загиблого було знайдено майже за 100 метрів від місця першої сутички.

Cам Стерненко в інтерв'ю LB.ua говорив, що він вихопив ніж у одного з тих, хто на нього напав, і почав наосліп відмахуватися. Після цього нападники почали тікати, а через 30-40 метрів один з них впав - у нього була серйозна рана на животі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram