ГоловнаПолітика

Зеленський назвав "засранцями" далекобійників, які їдуть з перевантаженням

Президент зайшов у чат, де водії обговорюють дороги, по яких можна об'їхати пункти контролю.

Зеленський назвав "засранцями" далекобійників, які їдуть з перевантаженням
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський звернувся до далекобійників із приводу перевантажених фур.

Глава держави зайшов у чат далекобійників "ГВК. Ваговий контроль" у Вайбері, де водії обговорюють дороги, по яких можна об'їхати пункти контролю ваги. Президент зняв відео, у котрому назвав їх "засранцями".

"І знайшов я зі своїми хлопцями таку групу, яка називається ГВК Ваговий контроль.Там 17864 людини. Так ось, 864 – це я", – сказав він.

Зеленський звернув увагу на те, що водії намагаються обійти перевантаження, щоби не оплачувати за це штрафу.

"Їдуть різні машини, різні водії… Перевантажені вони їдуть, у них своя робота. Їм усе одно, що держава витрачає на 1 км доріг, приблизно, 1 мільйон доларів. Ми вирішили побороти цю проблему. Домовились зі СБУ, з Нацполіцією й Державтоінспекцією. Зробім пропускні пункти, щоби не було перевантажень, але все одно якось вони об'їжджають", – сказав президент.

Нагадаємо, раніше Зеленський заявив, що хотів би стати президентом, при якому в Україні побудують усі дороги.

У вересні 2019 року Верховна Рада прийняла закон про автоматичне габаритно-ваговому контролі за допомогою комплексів зважування вантажівок у дорозі (Weight-in-Motion).

За перевищення габаритно-вагових норм на рівні 5–10% на власника автомобіля буде накладатися штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; 10–20% – 1000 мінімумів; більше ніж 20% – 2000 мінімумів. Надходження від штрафів підуть у Дорожний фонд.

З осені 2019 року на основних трасах біля Києва почали встановлювати перші шість WiM-комплексів. Вони знаходяться на дорогах М-01 (Київ – Чернігів – Нові Яриловичі), М-03 (Київ – Харків – Довжанський), М-05 (Київ – Одеса), М-06 (Київ – Львів – Чоп), М-07 (Київ – Ковель -Ягодин). У чотирьох локаціях вимір буде здійснюватися в обох напрямках руху, у двох – тільки в бік Києва.

Перший WiM-комплекс у Калинівці лише за один місяць роботи зафіксував 200 фактів перевантаження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram