ГоловнаПолітика

Зеленський запропонував зарахувати суддів старого Верховного Суду до складу нового

Нова судова реформа пов'язана з неконституційністю попередніх.

Зеленський запропонував зарахувати суддів старого Верховного Суду до складу нового
Фото: Макс Требухов

Президент Володимир Зеленський запропонував зарахувати суддів старого Верховного Суду до складу нового.

Про це йдеться в законопроєкті №3711 від 22 червня, підготовленому у зв'язку з рішенням Конституційного Суду про неконституційність ліквідації Верховного Суду України.

Законопроєкт також визначає новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів - одного з ключових органів судового самоврядування. Його потрібно змінити у зв'язку з іншим рішенням Конституційного Суду, який визнав судову реформу Зеленського частково неконституційною.

ВККС складатиметься з 16 членів (а не 12, як раніше), яких на чотири роки призначає Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

Законопроєкт пропонує виключити із законодавства статтю про створення Комісії з питань доброчесності та етики в складі Вищої ради правосуддя. Вона займалася перевіркою членів або кандидатів до складу ВРП і ВККС і моніторингом інформації про суддів Верховного Суду.

Тепер рішення про звільнення членів Вищої ради правосуддя прийматиме сама рада.

На думку Центру протидії корупції, нова судова реформа суперечить вимогам Міжнародного валютного фонду.

"У недавно підписаному меморандумі з МВФ українська влада взяла на себе зобов'язання відновити Вищу раду правосуддя - ключовий орган, відповідальний за підбір і звільнення суддів. Меморандум передбачає створення незалежної комісії з міжнародними експертами в складі, яка повинна провести перевірку членів ВРП на відповідність закону і критеріям доброчесності та ініціювати їхнє звільнення. Замість цього президент у своєму законопроєкті пропонує, щоб рішення, чи звільняти членів ВРП, приймала сама ВРП - за таке рішення повинні проголосувати не менш ніж 14 членів ради. Про створення незалежної комісії з міжнародниками в складі в законопроєкті ні слова" , - зазначає ЦПК.

Нагадаємо, в 2016 році в результаті судової реформи Верховний Суд України повинні були ліквідувати, як і вищі спецсуди. Було створено новий Верховний Суд у результаті конкурсу. Процедура ліквідації цих судів поки що не завершена.

Судді Верховного Суду України, більшість з яких не пройшли конкурсні процедури до Верховного Суду, подали скаргу до Конституційного Суду.

У листопаді 2019 року набула чинності нова реформа, яку прийняли вже за президента Зеленського. Вона передбачала перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів і скорочення кількості Верховного Суду вдвічі - з 200 до 100 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram