ГоловнаПолітика

Зеленський подякував держсекретареві США за військову допомогу Україні

Президент назвав відносини Києва і Вашингтона "незмінно міцними".

Зеленський подякував держсекретареві США за військову допомогу Україні
Владимир Зеленский и Майк Помпео
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зустрівся з держсекретарем США Майком Помпео, який перебуває в Києві з офіційним візитом.

Зеленський подякував Помпео за військову допомогу і назвав відносини Києва і Вашингтона "незмінно міцними".

"Сьогодні я висловив надію, що США будуть активніше залучені в процеси мирного врегулювання на сході України і в деокупацію Криму завдяки призначенню окремого посадовця з цих питань у Державному департаменті США. Ми також вдячні за активну роль США у розвитку результативної співпраці України і НАТО. Загалом відносини Києва і Вашингтона незмінно міцні, адже фундаментом для них є повна довіра, взаєморозуміння і спільні довгострокові стратегічні інтереси", - сказав Зеленський.

Президент зазначив, що підтримка Штатами України має широкий і двопартійний консенсус у Конгресі. Про це, за його словами, свідчить обсяг програм допомоги на 2020 рік, що становить майже $700 млн. "Окремо відзначу допомогу у сфері безпеки, що становить $365 млн і відчутно підсилює нашу обороноздатність", - додав Зеленський.

"Ми цінуємо підтримку США у реформуванні ЗСУ, постачання зброї і техніки, у проведенні військових навчань для українських підрозділів, і ми готові розвивати нові форми партнерства зі США у сфері безпеки. Це підтверджує перший в історії контракт на пряму закупівлю ПТРК Javelin. Йшлося про посилення ВМС України завдяки катерам класу Island і зміцнення ППО України, де ми готові розглядати обсяг закупівлі відповідних озброєнь", - підкреслив президент.

"Україна активно взаємодіє з нашими американськими партнерами і для успішного реформування оборонної промисловості. Упевнений, це дасть імпульс для взаємовигідної кооперації з топовими оборонними компаніям США. Я також подякував за ефективну і дієву політику США. Вона допомагає нам протистояти викликам, зокрема в енергетичній безпеці і в питаннях "Північного потоку-2", - додав Зеленський.

Нагадаємо, держсекретар США Помпео перебуває в Україні з офіційним візитом. 1 лютого він попрямує до Мінська. А в цілому з 29 січня по 4 лютого голова Держдепу відвідає п'ять країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram