ГоловнаПолітика

Турчинов закликав скликати засідання РНБО через демографічну кризу

"Темпи скорочення населення загрожують існуванню української нації".

Турчинов закликав скликати засідання РНБО через демографічну кризу
Фото: Макс Левин

Колишній секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов закликав негайно скликати засідання РНБО, присвячене протидії демографічній кризі в Україні.

Про це йдеться в листах, які Олександр Турчинов адресував президенту, керівництву Верховної Ради, прем'єр-міністру.

Турчинов стривожений даними електронного перепису про чисельність населення України, які показали, що українців за останні роки стало менше на 11 млн осіб.

"Смертність удвічі більша, ніж народжуваність, усе більше посилюється трудова міграція, зростає статистика розлучень, Україна посідає перше місце в Європі за рівнем дитячого алкоголізму, близько 100 тис. громадян помирають щороку від наслідків куріння. За неофіційними даними, в Україні налічується декілька мільйонів наркоманів, понад пів мільйона хворих на ВІЛ, щорічно відбувається близько 10 тис. самогубств, понад 100 тис. наших співгромадян щороку занедужують на онкологію. Такі темпи скорочення населення України загрожують національній безпеці та й узагалі існуванню української нації", - йдеться на сайті Турчинова.

Колишній секретар РНБО відзначає, що необхідно терміново створити центральний орган виконавчої влади з питань сім'ї та демографії і почати впровадження програм підтримки народжуваності. Замість цього, йдеться в листі, в Україні ведеться "кампанія з руйнування залишків сімейної політики".

У зв'язку з цим Турчинов, який є координатором протестантського об'єднання "Всеукраїнський собор", закликає скликати засідання РНБО. Під час цього заходу, вважає він, потрібно прийняти невідкладні рішення, спрямовані на подолання нинішньої кризової ситуації.

Такими рішеннями можуть стати: підвищення розміру допомоги при народженні, соціальної допомоги на дітей-сиріт і прийомних дітей, розширення пільг і введення додаткових виплат багатодітним сім'ям тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram