ГоловнаПолітика

Україна передала до Гааги списки чиновників РФ, причетних до виселення кримчан

У Міжнародний кримінальний суд направили систематизовану доказову базу.

Україна передала до Гааги списки чиновників РФ, причетних до виселення кримчан
Фото: Макс Левин

Прокуратура Криму спільно з правозахисною неурядовою громадською організацією "Регіональний центр прав людини" передала Міжнародному кримінальному суду список російських чиновників, які причетні до виселення кримчан з окупованого півострова.

Про це сказано в повідомленні Офісу генпрокурора. 

Україна передала в суд Гааги вже сьоме повідомлення про порушення норм міжнародного гуманітарного права в окупованому Криму. У ньому сказано про примусове виселення мешканців півострова на материкову частину України.

Особливий акцент у повідомленні зроблено на узгоджених і послідовних діях представників російської та окупаційної влади, спрямованих на реалізацію політики переслідування шляхом незаконного позбавлення волі, численних обшуків, обмежень політичних, громадянських і соціально-економічних прав громадян.

Відзначено, що особливий акцент зроблено на діях чиновників РФ, спрямованих на переслідування шляхом незаконного позбавлення волі, численних обшуків та арештів.

"Вони створюють на півострові атмосферу страху, розгубленості та невизначеності, змушують проукраїнськи налаштоване населення і далі залишати окуповану територію. Крім того, особливістю цього повідомлення є те, що в ньому йдеться про відповідальність окремих осіб вищого керівництва Російської Федерації", - зазначено в повідомленні.

Під час підготовки повідомлення були проаналізовані протоколи допитів і потерпілих, і свідків примусового переміщення, систематизовано доказову базу. За офіційними даними на кінець 2019 року кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб з Криму становила майже 43 тисячі осіб.

Нагадаємо, 29 січня в США оголосили про введення санкцій проти РФ щодо восьми осіб і однієї компанії у відповідь на систематичну агресію РФ проти України й окупацію Кримського півострова.

Крім того, 30 січня Канада ввела санкції проти шести осіб, причетних до незаконних виборів в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram