ГоловнаСвіт

Естонія готує заяву про засудження Росії за перекручування історії Другої світової війни

Проєкт документа підписали представники усіх п'яти фракцій парламенту країни.

Естонія готує заяву про засудження Росії за перекручування історії Другої світової війни
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

Парламент Естонії готує до прийняття проєкт заяви "Про історичну пам'ять і фальсифікації історії" з осудом трактування владою Росії початку Другої світової війни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що проєкт вже підписали 73 депутати зі 101, які представляють усі п'ять парламентських фракцій.

"З цього питання у нас намічається надійний консенсус", - заявив глава комісії із закордонних справ парламенту, депутат від Партії реформ Естонії Марко Міхкельсон.

У проєкті заяви засуджуються спроби влади РФ "переписати історію, показати головним винуватцем початку війни, перш за все, Польщу, поділену двома агресорами пактом Молотова - Ріббентропа".

На думку авторів документа, виправдовуючи пакт і секретний протокол до нього, Москва "створює собі ґрунт для продовження агресивної зовнішньої політики щодо сусідніх держав і усього західного світу".

Очікується, що комісія у закордонних справах обговорить проєкт заяви на засіданні 11 лютого. За словами Міхкельсона, для участі у дискусії можуть бути запрошені співробітники Міністерств закордонних справ і освіти і науки, а також Інституту пам'яті. Голосування, імовірно, відбудеться 19 або 20 лютого.

Для прийняття заяви достатньо її схвалення у першому читанні.

Раніше, 16 січня, вищий законодавчий орган Латвії - однопалатний Сейм схвалив заяву "До 80-річчя окупації Латвійської Республіки" Радянським Союзом, в якій наголосив на неприпустимості перекручування історії періоду Другої світової війни. Депутати парламенту зажадали від Росії - як правонаступниці колишнього СРСР - "визнати факт окупації і незаконної анексії Латвії, а також утримуватися від політично мотивованого ревізіонізму".

Нагадаємо, 7 січня під час брифінгу у Польщі президент України Володимир Зеленський сказав, що злочинна змова Третього Рейху і Радянського Союзу у 1939 році привела до початку Другої світової війни і дозволила запустити маховик Голокосту. Ці слова викликали значний резонанс у Росії. У Кремлі заяву Зеленського назвали образливою "з точки зору пам'яті дідів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram