ГоловнаСвіт

ВООЗ визнала спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією світового масштабу

Рішення ухвалено після екстреної наради керівництва організації в Женеві

ВООЗ визнала спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією світового масштабу
Фото: EPA/UPG

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала спалах коронавірусу у Китаї надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу.

Рішення було ухвалено після екстреної наради керівництва організації в Женеві, передає ВВС.

"Я оголошую міжнародну надзвичайну ситуацію в галузі громадської охорони здоров'я через глобальний спалах коронавірусу", - заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус повідомив, що зараз за межами Китаю зареєстровано 98 випадків зараження китайським коронавірусом у 18 країнах, включаючи вісім випадків передавання вірусу від людини людині (в Німеччині, Японії, В'єтнамі та США).

У більшості випадків коронавірус діагностували у тих, хто подорожував у китайський Ухань або контактував з кимось, хто відвідував це місто.

"Ми не знаємо, якого збитку може завдати вірус 2019-nCoV, якщо він пошириться в країні з менш розвиненою системою охорони здоров'я. Ми повинні діяти зараз, щоб допомогти країнам підготуватися до цього", - заявив Гебреєсус.

Водночас ВООЗ не рекомендує вводити обмеження на пересування товарів і людей у зв'язку з вірусом.

Також ВООЗ пропонує тимчасово називати китайський коронавірус "гострим респіраторним захворюванням 2019-nCoV".

"Згідно з рекомендацією ВООЗ, тимчасовою назвою хвороби, що викликає нинішній спалах, має стати "гостре респіраторне захворювання 2019-nCoV", - йдеться у доповіді організації за 30 січня.

Постійна офіційна назва буде визначена в рамках нормативного документа Міжнародної статистичної класифікації хвороб і проблем, пов'язаних зі здоров'ям.

Раніше ВООЗ закликала світову спільноту об'єднати зусилля в боротьбі з китайським вірусом.

Нагадаємо, епідемія нового коронавірусу 2019-nCoV почалася на початку зими в Китаї. Станом на ранок 30 січня він убив 170 осіб, кількість інфікованих наближається до 8 тисяч.

Новий коронавірус дістався до Таїланду, Японії, Сінгапуру, Тайваню, Малайзії, Австралії, Південної Кореї, Франції, В'єтнаму, США, Німеччини, Канади, ОАЕ, Індії, Філіппін, Фінляндії, Непалу, Камбоджі та Шрі-Ланки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram