ГоловнаПолітика

Офіс президента відмовився розглядати запит ГПУ за заявами Мендель

Офіс президента відмовився розглядати запит ГПУ за заявами Мендель
Фото: пресс-служба президента

Офіс президента повернув до Генпрокуратури запит щодо публічних заяв прессекретаря Володимира Зеленського Юлії Мендель без розгляду.

"Генеральна прокуратура України не мала законних підстав вимагати спростування або підтвердження публічних заяв прессекретаря глави держави", - повідомляє пресслужба Зеленського.

Як зазначається, порядок отримання документів закріплений в главі 15 КПК України "Тимчасовий доступ до речей і документів". При цьому стаття 159 КПК України встановлює, що такий тимчасовий доступ можливий виключно на підставі постанови слідчого судді.

"У зв'язку з цим лист і запит, які надійшли до Офісу президента, повернуті Генпрокуратурі без розгляду", - повідомили в ОП.

Також в пресслужбі президента зазначили, що підставою для запиту про витребування документів має бути розслідування слідчим кримінального провадження. При цьому ОП посилається на статті 1 КПК України.

ГПУ же посилається на статтю 93 КПК України як законну підставу для збору доказів, проте в ОП вважають це помилковим.

Нагадаємо, в середу, 3 липня, Генеральна прокуратура направила запит до Офісу президента України з проханням підтвердити або спростувати заяви Мендель про обстріл українськими військовими мирних жителів на Донбасі.

Повідомлялося, що 1 липня Юлія Мендель приходила на допит в Генеральну прокуратуру, але свідчити відмовилася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram