ГоловнаПолітика

Голова КС заявила про тиск на суд через підозри колишньому судді Вдовиченку

Звання "суддя КС" зберігається навіть за суддями, які пішли у відставку.

Голова КС заявила про тиск на суд через підозри колишньому судді Вдовиченку
Наталия Шаптала
Фото: focus.ua

Голова Конституційного Суду Наталя Шаптала вважає тиском на суд підготовку Генеральною прокуратурою підозри колишньому судді КС Сергієві Вдовиченку. Про це йдеться в її заяві, передає агентство "Українські новини".

Шаптала підкреслила, що суддю КС не можна притягнути до відповідальності через голосування за судове рішення і через надані ним висновки. Без згоди Конституційного Суду суддю КС не можна затримати чи взяти під варту до винесення обвинувального вироку судом, окрім затримання судді під час або відразу ж після скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Шаптала зазначає, що за суддями, повноваження яких зупинено, зберігається звання судді Конституційного Суду. Відповідно до частини 8 статті 24 Закону "Про Конституційний Суд України", КС слід негайно повідомляти про затримання судді.

"На сьогодні до Конституційного Суду України не надходило жодних повідомлень про затримання суддів Конституційного Суду України та не пред'явлено ніяких офіційних повідомлень про підозру суддям Конституційного Суду України. Поширення відповідної інформації в період розгляду Конституційним Судом України ряду справ, що викликають суспільний резонанс, розцінюється не інакше, як тиск на голову Конституційного Суду України та Конституційного Суду України в цілому", - сказано в заяві.

З огляду на зазначене, Шаптала заявляє, що КС продовжуватиме виконувати свої конституційні повноваження "незалежно від чергової хвилі помилкових повідомлень і публікацій в ЗМІ та соціальних мережах", які намагаються "дискредитувати і підірвати авторитет" як суддів Конституційного Суду, так і суду в цілому.

Нагадаємо, 3 липня Генеральна прокуратура склала підозру колишньому судді Конституційного Суду Сергію Вдовиченку у справі про узурпацію влади колишнім Президентом Віктором Януковичем. Підозра стосується ухвалення суддею свідомо неправочинних рішень у 2010 році про повернення Конституції-1996 і формування коаліції депутатів у Верховній Раді для сприяння узурпації влади Януковичем.

Вдовиченко був суддею-доповідачем КС під час винесення рішення про повернення до Конституції-1996. Термін його повноважень на посаді судді Конституційного Суду минув 3 червня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram