ГоловнаПолітика

Остаточного рішення КС щодо люстрації сьогодні не буде, - Сюмар

Розгляд буде проміжним, без остаточного рішення, оскільки частини суддів немає.

Остаточного рішення КС щодо люстрації сьогодні не буде, - Сюмар
Виктория Сюмар
Фото: Макс Левин

Закон "Про очищення влади", який забезпечив люстрацію чиновників часів Віктора Януковича, намагаються скасувати до 21 липня.

Про це сказала народна депутатка Вікторія Сюмар, яка разом з іншими парламентаріями зустрілася з головою Конституційного Суду перед початком судового засідання.

"Ми зустрілися з головою Конституційного Суду Наталією Шапталь. І розповіли про настрої, які є сьогодні в людей щодо можливого скасування декомунізації і люстрації. Ключове - розгляд цих питань буде після обіду, і як нас запевнили - буде проміжним, без остаточного рішення, оскільки частини суддів немає", - написала вона у фейсбуці.

Сюмар наголосила, що кожен проміжний розгляд вимагає активної позиції громадськості.

"Адже люстрацію хочуть скасувати до формування нового уряду. Щоб посадити туди люстрованих чиновників часів Януковича-Азарова. Це повернення Москви просто на вулицю Грушевського. І це те, чого ми допустити не можемо", - додала депутатка.

Нагадаємо, Закон "Про очищення влади" (про люстрацію) прийняли з п'ятої спроби у вересні 2014 року, він набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає, що особи, які займають державні посади і підпадають під люстраційну перевірку, повинні не пізніше ніж на десятий день із початку проведення перевірки подати своєму керівникові власноруч написану заяву про згоду на проведення перевірки.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких були переважно колишні регіонали, оскаржили закон у Конституційному Суді. До КСУ надійшли два подання від ВСУ і одне подання від 47 народних депутатів щодо конституційності деяких положень закону. Згодом суд об'єднав три подання в одне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram