ГоловнаПолітика

Росія зобов'язана повернути наших моряків негайно, і вони повернуться в Україну як герої, - Порошенко

У Надвірній Порошенко поспілкувався з батьком наймолодшого із захоплених РФ моряків.

Росія зобов'язана повернути наших моряків негайно, і вони повернуться в Україну як герої, - Порошенко
Фото: Михаил Палинчак

Росія зобов'язана видати українських моряків, захоплених у полон у Керченській протоці, негайно і без будь-яких додаткових умов.

Про це п'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко заявив на зустрічі з мешканцями Надвірної на Прикарпатті.

У Надвірній Порошенко поспілкувався з батьком наймолодшого із захоплених Росією в полон моряків Андрія Ейдера - Дмитром.

"Відповідно до директив, які були підписані мною як президентом України, МЗС пішло до арбітражу з питань свободи судноплавства в місті Гамбург. Україна виграла процес проти Росії та зобов'язала Росію видати наших моряків без будь-яких умов, оскільки вони не підпадають під юрисдикцію Російської Федерації. Російська Федерація була визнана агресором у Керченській протоці", - нагадав Петро Порошенко.

Будь-які атаки на українських дипломатів даремно витрачають титанічні зусилля наших юристів у міжнародному суді й підіграють планам Кремля, зазначив Порошенко.

"Зараз пішла атака на наших дипломатів, які це виграли. Запропонували, щоб українці, які мужньо тримаються вже восьмий місяць, визнали себе винними в порушенні кордонів Російської Федерації в Криму. Це написав Путін -  і це відмовилися робити наші моряки", - зазначив Петро Порошенко.

Він зазначив, що всі українські військовополонені з першого ж дня відмовилися визнати юрисдикцію Росії і продовжують чинити опір кремлівському режиму. "Їх не треба було вмовляти: всі 24 тримаються, не визнають юрисдикції, відмовляються давати будь-які свідчення слідству і міцно тримають українську оборону. Слава українським морякам! Нехай усі 24 герої чують нас", - заявив Петро Порошенко.

Він висловив повну підтримку українським морякам і подякував батькові Андрія Ейдера, запевнивши, що команда "Європейської Солідарності" точно дотисне агресора і доб'ється звільнення бранців Кремля.

"Ніколи українці не стануть на коліна перед ворогом, хоч як важко було б у російських в'язницях - ніколи вони не зрадять України. Ніколи вони не визнають Крим російським. Ніколи вони не зрадять присяги, бо так Андрія виховував батько. Уявіть собі, як важко їм у в'язниці, у такому молодому віці тримати удар. І як важливо відчувати, що за тебе - весь світ. Ми виграли суд, ми виграли бій. І я не сумніваюся, що найближчим часом наші хлопці будуть удома", - зазначив Петро Порошенко.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram