ГоловнаПолітика

Прокурор Криму допускає втечу Вишинського за кордон після найближчого засідання суду

Мамедов передбачає, що адвокати будуть клопотати про призначення застави як альтернативи утримання під вартою.

Прокурор Криму допускає втечу Вишинського за кордон після найближчого засідання суду
Кирилл Вышинский
Фото: Lb.ua

Підозрюваний в державній зраді керівник "РИА Новости-Украина" Кирило Вишинський може вийти під заставу вже 15 липня. Після цього йому можуть допомогти втекти за кордон. Про це в статті для DT.UA написав прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

"У четвер один з районних судів Києва фактично дав можливість звільнити з-під варти людину, яку фінансувала російська сторона, і яка готувала і розміщувала в мережі Інтернет матеріали антиукраїнського спрямування, що містять заклики до зміни меж території України. Аналогічні рішення потенційно можуть бути прийняті найближчим часом ще в трьох кримінальних провадженнях", - пише Мамедов.

Одне із зазначених проваджень - у справі про держзраду керівника "РИА Новости-Украина" Вишинського, судове засідання за яким призначено на 15 липня.

Мамедов передбачає, що адвокати будуть клопотати про призначення йому застави як альтернативи утримання під вартою.

За словами прокурора, це стало можливим після того, як Конституційний Суд 25 червня визнав неконституційною норму КПК, яка зобов'язувала суд застосовувати безальтернативний запобіжний захід - утримання під вартою - щодо підозрюваних у скоєнні державної зради та інших тяжких і особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки.

"Маючи прецеденти, ми все розуміємо, до чого може привести його вихід з-під варти, хто може заплатити за нього заставу - навіть на космічну суму - і допомогти бігти за кордон з метою подальшого уникнення відповідальності", - написав прокурор Криму.

Нагадаємо, 15 травня 2018 року Служба безпеки спільно з прокуратурою АР Крим викрила діяльність мережі підконтрольних РФ медіаструктури. Також був затриманий керівник "РИА Новости-Україна" Вишинський. Під час обшуку у нього були виявлені російські державні нагороди та паспорт громадянина РФ. Проти Вишинського відкрито кримінальне провадження за статтею "державна зрада".

З 17 травня 2018 року Вишинський перебуває під арештом. 10 січня 2019 року стало відомо, що досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Вишинського завершено, суд у справі розпочався 4 квітня.

7 травня суд продовжив арешт Вишинського на два місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram