ГоловнаСвіт

"Ми не Киргизія": Дизайнери з Киргизстану розробили застосунок до браузера, який закреслює російську колоніальну назву країни

Росіяни ж продовжують використовувати колоніальні терміни.

"Ми не Киргизія": Дизайнери з Киргизстану розробили застосунок до браузера, який закреслює російську колоніальну назву країни
Фото: "Радіо Свобода"

Творча команда вебдизайнерів з Киргизстану розробила застосунок до браузера, який закреслює червоною лінією її колишню колоніальну назву – Киргизія.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначають, що група "Birtops" із Бішкека виграла золоту медаль на фестивалі маркетингу в Мінську під назвою "Білий квадрат". Вони отримали свій приз за новий плагін під назвою "Ми Киргизстан", який автоматично виправляє користувачів у разі використання назви "Киргизія".

"Це був наш своєрідний протест проти того, що після понад 30 років незалежності нашу країну все ще називають Киргизією", – розповів про проєкт креативний директор "Birtops" Нурсултан Бакит.

Користувачі, які бажають завантажити "We Are Kyrgyzstan" як розширення для "Google Chrome", також знайдуть посилання на петицію з проханням до всіх російськомовних називати країну офіційною назвою Киргизька Республіка або Киргизстан.

Петиція, яка набрала кілька сотень підписів, була заблокована протягом тижня відразу після того, як з’явилася в мережі наприкінці квітня. Бакит пояснив це хвилею скарг від росіян. Він також додав, що проблема загострилася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, через що минулого року тисячі росіян призовного віку втекли до Киргизстану.

Нагадаємо, в листопаді минулого року в Держдумі РФ пригрозили Киргизстану "декомунізацією" через намір перейменувати всі райони Бішкека державною мовою.

Росіяни продовжують використовувати колоніальні терміни щодо країн колишнього СРСР – "Білорусія", Киргизія" та "Молдавія", а також прийменник "на" щодо України замість правильного "в".

Лише деякі опозиційні російські ЗМІ змінили цей стиль для всіх цих чотирьох країн. Також вони намагалися називати місто Алмати такою ж назвою, як називають у Казахстані після здобуття незалежності, а не "Алма-Ата", як у РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram