ГоловнаСвіт

Білий дім подав позов проти Болтона, щоб не допустити публікації його мемуарів про роботу на Трампа

У книзі можуть бути відомості про взаємодію Трампа і України.

Білий дім подав позов проти Болтона, щоб не допустити публікації його мемуарів про роботу на Трампа
Советник по нацбезопасности Джон Болтон после пресс-конференции в Белом доме, Вашингтон, США, 30 апреля 2019
Фото: EPA/UPG

Білий дім подав позов проти ексрадника президента США з питань нацбезпеки Джона Болтона, щоб не допустити публікації його мемуарів про роботу на Дональда Трампа. Про це пише The Hill.

У позові, поданому до Окружного суду США Колумбії, йдеться, що книга Болтона "Кімната, де це сталося" містить інформацію, яка може ставити під загрозу національну безпеку, якщо буде опублікована до розгляду урядом. Оприлюднення мемуарів про 17 місяців роботи на Трампа було заплановане на 23 червня.

"Він регулярно отримував деякі з найбільш секретних даних, які існують в уряді США. Упродовж двох місяців після відходу з державної служби обвинувачений домовився про публікацію книги ймовірною вартістю близько 2 мільйонів доларів і підготував 500 сторінок рукопису з секретною інформацією, яку він запропонував опублікувати для світу", - йдеться в позові.

Міністерство юстиції просить суд оголосити, що звіт про роботу Болтона з квітня 2018-го по вересень 2019 року порушує його угоду про нерозголошення. Також уряд просить не дати Болтону розкрити зміст його мемуарів без дозволу і встановити можливість "витягувати й утилізувати" будь-які копії книг, що належать третім сторонам. Адвокат Болтона заявляє, що в книзі немає ніяких секретних матеріалів.

Дональд Трамп повідомив, що не знає про зміст книги, але вважає, що її публікація порушить закон, а у Болтона будуть "кримінальні проблеми".

Відзначають, що друк мемуарів уже відкладали на місяць через перевірки Ради нацбезпеки Білого дому, яка почалася в грудні.

Чиновниця Еллен Найт завершила рецензування книги Болтона приблизно 27 квітня "і дійшла висновку, що чорновий варіант рукопису не містив секретної інформації". 

Чому Трамп звільнив свого радника Болтона?

2 травня старший директор Ради нацбезпеки адміністрації Трампа Майкл Елліс приступив до розгляду рукопису і висловив стурбованість тим, що в ньому міститься секретна інформація. 8 червня адвокату Болтона Чаку Куперу надіслали лист з повідомленням про те, що текст містить секретну інформацію, і що рукопис не може бути опублікований до завершення рецензії, після того як у пресі з'явилося повідомлення, що Болтон планує випустити книгу 23 червня.

Купер звинуватив Білий дім у "прозорій спробі використовувати національну безпеку як привід для цензури пана Болтона, порушуючи його конституційне право".

Передбачають, що в мемуарах будуть міститися подробиці взаємодії Трампа з Україною, яка призвела до процесу імпічменту.

Нагадаємо, наприкінці серпня президент Володимир Зеленський провів у Києві зустріч з Болтоном, під час якої американський чиновник заявив, що США "вирішать питання військової допомоги Україні найближчим часом".

Президент США Дональд Трамп відправив свого радника з питань національної безпеки Джона Болтона у відставку через те, що не погоджувався з багатьма його ініціативами.

Інформація про те, що Болтон планує публікацію своїх мемуарів про роботу на Трампа з'явилася в ЗМІ в листопаді. У січні він заявив про намір президента США шантажувати Україну військовою допомогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram