ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про секретний план вторгнення Туреччини в Грецію і Вірменію

Документ знайдено в матеріалах судової справи щодо спроби військового перевороту в Туреччині 2016 року.

ЗМІ повідомили про секретний план вторгнення Туреччини в Грецію і Вірменію
Фото: aa.com.tr

Генеральний штаб Збройних сил Туреччини розробляв план вторгнення до Греції та Вірменії. Відповідний секретний документ було знайдено в матеріалах судової справи щодо спроби військового перевороту в Туреччині в 2016 році, куди його помилково додав слідчий.

Про це пише сайт Nordic Monitor, який контролюється некомерційною шведською організацією Nordic Research Monitoring Network.

За даними видання, документ є презентацією в програмі Power Point, а перший слайд називається "Директива з планування операцій". Датою актуалізації плану є 13 червня 2014 року.

На іншому слайді вказано перелік з декількох планів операцій, більшість з яких вимарані. Залишилися недоторканими тільки два - плани щодо вторгнення до Вірменії (складений 15 серпня 2000 року) і до Греції (13 червня 2014-го). Будь-які деталі цих планів недоступні для ознайомлення, так, відомо лише про їх існування, наголошує Nordic Monitor.

План підкорення Греції має назву "Чака Бей" на честь сельджукського Еміра Чака-Бея. Захоплювати Вірменію турецькі військові планували відповідно до плану "Алтай", названого на честь воєначальника Фахреттіна Алтая.

Журналісти стверджують, що плани щодо вторгнення до Вірменії і Греції, швидше за все, озвучили в штаб-квартирі Генштабу на тлі подій в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram