ГоловнаСвіт

США зажадали негайного звільнення Пола Вілана

У Росії громадянин США був підданий "жахливому" поводженню.

США зажадали негайного звільнення Пола Вілана
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати закликали Росію негайно звільнити громадянина США Пола Вілана (Paul Whelan), який визнаний російським судом винним в шпигунстві і засуджений до 16 років тюремного ув'язнення.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті Держдепартаменту США у понеділок, 15 червня.

У Росії громадянин США Пол Вілан був позбавлений права на справедливий судовий розгляд і підданий "жахливому" поводженню, йдеться в заяві Держдепартаменту.

Раніше сьогодні російський суд засудив до 16 років громадянина США Пола Вілана за звинуваченням у шпигунстві.

Американець, якого сторона обвинувачення просила засудити до 18 років, буде відбувати покарання в колонії суворого режиму.

Сам засуджений назвав вирок політичним і підтвердив намір його оскаржити. Перед оголошенням вироку він знову заявив про свою невинність.

48-річний Пол Вілан був затриманий в Москві співробітниками ФСБ 28 грудня 2018 року. Через те, що його справа проходить за статтею про шпигунство, засідання проходили в закритому режимі.

Як зазначає "Теперішній час", Вїлан був піхотинцем в армії США з 1994 року. Він двічі служив в Іраку - в 2004 і 2006 роках. Але в 2008 році його розжалували в рядові і звільнили. Після цього з 2017 року Вілан працював начальником безпеки в американській компанії BorgWarner в штаті Мічиган: вона займається постачанням автомобільних запчастин і компонентів, в тому числі російському КамАЗу. Його рідні стверджували, що в Росію він їздив на весілля.

Під час затримання у американця знайшли флеш-карту з відомостями, що становлять в Росії держтаємницю. Однак, за словами адвоката затриманого американця Володимира Жеребенкова, Вілан вважав, що там "відкрита інформація культурного значення" і його фото з попередніх поїздок по Росії, а зовсім не секретні відомості. Хто саме передав Вілану флеш-карту, адвокати журналістам не розповідали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram