ГоловнаСвіт

Росія вислала двох співробітників посольства Чехії на тлі загострення відносин між країнами

До 17 червня вони і члени їхніх сімей повинні покинули країну.

Росія вислала двох співробітників посольства Чехії на тлі загострення відносин між країнами
Фото: gazeta.ua

Міністерство закордонних справ Росії оголосило двох співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон ґрата і зажадало, щоб до 17 червня вони і члени їхніх сімей покинули країну.

Про це повідомляють на сайті російського МЗС.

Так російська влада відповіла на висилку двох російських дипломатів з Чехії на початку червня. Тоді співробітників російського посольства вислали через скандал, пов'язаний із погрозами чеським політикам.

"Послу було сказано, що захід є дзеркальною відповіддю на провокаційну акцію офіційної Праги, яка була зроблена без будь-яких на те підстав, що визнає сама чеська влада. Оголошення ж ними рішення на рівні прем'єр-міністра країни А. Бабіша і міністра закордонних справ Т. Петршичека лише підтверджує, що лінія на загострення відносин з Росією виведена тепер до рівня державної політики. Такий розвиток подій ми будемо враховувати в загальному контексті наших відносин з Чехією", - заявили в російському МЗС.

Нагадаємо, 3 квітня в Чехії демонтували меморіал маршалові Конєву. Проти цього кроку виступали російська влада і президент Чехії Мілош Земан. Слідчий комітет РФ порушив за фактом знесення пам'ятника кримінальну справу.

Чеські ЗМІ повідомляли, що правоохоронці взяли під охорону старосту району Прага-6 Ондржея Коларжа, мера міста Зденека Гржиба і голову столичного району Ржепориє Павела Новотни, які були ініціаторами знесення пам'ятника. Причиною називали прибуття в Прагу росіянина, який, імовірно, є співробітником спецслужби. Він прибув в аеропорт Праги три тижні тому, скориставшись дипломатичним паспортом. У його портфелі нібито була сильнодіюча отруйна речовина рицин.

5 червня Чехія оголосила, що висилає двох російських дипломатів через неправдиве повідомлення про підготовку масового отруєння рицином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram