ГоловнаСвіт

У Лондоні заарештували понад 100 учасників акції "на захист пам'ятників"

Протестувальники проти расизму зносять пам'ятники історичним діячам, які займалися работоргівлею.

Фото: EPA/UPG

У Лондоні понад 100 осіб заарештували після акції "на захист пам'ятників", яка закінчилася зіткненнями з поліцією. Про це пише ВВС.

Агентство повідомляє, що сотні білих людей в суботу зібралися біля військового меморіалу у Вайтголлі і на Парламентській площі біля статуї Вінстона Черчилля.

Демонстранти стверджували, що приїхали захистити пам'ятники Британської імперії від активістів руху BLM (Black Lives Matter - "чорні життя мають значення").

За даними BBC, серед присутніх були представники радикальних правих організацій, футбольні фанати.

Поліція закликала протестувальників розійтися, але ті почали кидати в співробітників пляшки, каміння, димові шашки.

У службі швидкої допомоги повідомили, що в зіткненнях постраждали 15 осіб, з них двоє поліцейських, а допомога в стаціонарі знадобилася шістьом.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

У цей самий час в Гайд-парку і на Трафальгарській площі біля колони Нельсону тривали мітинги проти расизму і на підтримку темношкірих. Ці акції проходили переважно мирно.

За останні дні в Британії стихійно або за рішенням місцевої влади було знесено кілька пам'ятників історичним діячам, які займалися работоргівлею.

Так, у Брістолі демонстранти знесли з постаменту пам'ятник бригадному генералу в армії Конфедерації під час громадянської війни в США Едварду Колстону і скинули його в річку. Влада міста вже дістала пам'ятник з води і має намір помістити його в музей. У Лондоні протестувальники демонтували статую шотландського торговця і рабовласника Роберта Міллігана.

Пам'ятник Вінстону Черчиллю заздалегідь покрили захисним риштуванням після того, як минулих вихідних на ньому написали слово "расист".

Міністр внутрішніх справ Великобританії Пріті Пател назвала те, що відбувається "неприпустимим бандитизмом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram