ГоловнаСвіт

Прем'єр Киргизстану подав у відставку через корупційний скандал

Раніше він пішов у відпустку, щоб "уникнути закидів щодо можливого тиску на слідство".

Прем'єр Киргизстану подав у відставку через корупційний скандал
Мухаммедкалый Абылгазиев
Фото: aa.com.tr

Прем'єр-міністр

 Киргизстану Мухаммедкалий Абилгазієв подав у відставку.

Про це повідомляється на сайті уряду країни.

Абилгазієв пов'язав це рішення з обвинуваченнями в причетності до порушень під час переоформлення радіочастот. Раніше на тлі розслідування він пішов у відпустку, зіславшись на те, що хоче уникнути закидів щодо можливого тиску на слідство.

Тепер же він повідомив, що за час двотижневої відпустки слідчі до нього не зверталися і назвав всі звинувачення на свою адресу необґрунтованими.

"Я вже говорив і ще раз хочу особливо підкреслити, що не маю ніякого стосунку до цієї справи, а звинувачення, що пролунали на мою адресу, не мають під собою ніяких підстав. Протягом моєї двотижневої відпустки слідчі органи до мене з будь-якими питаннями не зверталися. Упевнений, що слідство розставить все по місцях і виявить справжніх винних в порушенні закону. Але, на жаль, розслідування все ще не завершено. У сьогоднішніх складних умовах, коли країна протистоїть загрозі коронавірусної інфекції і бореться з її наслідками для економіки, Уряд повинен працювати стабільно і користуватися повною довірою з боку громадян, а ситуація невизначеності заважає повноцінній роботі Уряду. Виходячи з цих міркувань, я прийняв рішення скласти з себе повноваження прем'єр-міністра", - заявив Абилгазієв

"Справу про частоти "розслідує міжвідомча слідча група Військової прокуратури Киргизстану. Мова йде про покупку оператором стільникового зв'язку ТзОВ "Скай Мобайл" (торгова марка російського стільникового оператора Beeline) за 1 мільйон 800 тис. доларів компанії AlaTV, яка володіла частотою в 200 МГц. В березні 2020 року новий власник переоформив частоту під роботу 4G-інтернету. За деякими даними, в результаті радіочастоти обійшлися "Білайну" лише в 700 сомів (9,3 долара), хоча реально вони коштують набагато дорожче.

Слідчі вважають, що угода була проведена в результаті корупції посадових осіб в Держагентстві зв'язку та Державному комітеті національної безпеки, які в змові з представниками приватних компаній пролобіювали переоформлення ліцензії.

Нагадаємо, в минулому році колишньому президенту Киргизстану пред'явили звинувачення у вбивстві і масових заворушеннях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram