>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Ексглава IAAF стримував допінгові справи російських спортсменів, щоб врятувати контракт із російськими спонсорами

Федерація легкої атлетики розслідує корупційні справи Ламіна Діака.

Ексглава IAAF стримував допінгові справи російських спортсменів, щоб врятувати контракт із російськими спонсорами
Ламин Диак
Фото: EPA/UPG

Напередодні експрезидент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF) Ламін Діак заявив французькому суду, що цілеспрямовано блокував і сповільнював розгляд допінгових справ російських спортсменів із 2011 по 2013 рік, повідомляє Reuters.

Колишній високопоставлений спортивний чиновник зазначив, що робив це для порятунку спонсорської угоди з російськими банками.

При цьому 87-річний Діак заявив, що не прагнув покривати конкретних спортсменів перед Олімпіадою-2012 в Лондоні. На думку Діака, розгляд справ міг привернути увагу громадськості і викликати скандал, чого ексчиновник намагався уникнути.

Діак стверджує, що IAAF в той момент перебувала у важкій фінансовій ситуації, й організації загрожувала криза, якби російські спонсори відмовилися фінансувати цей вид спорту.

Діак, колись один із найвпливовіших людей у легкій атлетиці, зіткнувся зі звинуваченнями в корупції, відмиванні грошей і порушенні довіри. Звинувачення передбачають максимальний термін 10 років тюремного ув'язнення.

Так само, обвинувачення стверджує, що Діак вимагав від спортсменів хабара на загальну суму 3,5 млн дол. За приховування їхніх допінгових справ. Також підозрюють, що гроші від російських спонсорів ексчиновник використовував для фінансування президентської кампанії в Сенегалі.

З 2015 року Діак є під домашнім арештом після звинувачень у корупції. Ексфункціонера також підозрюють в отриманні хабара від заявочного комітету Токіо заради підтримки при виборі столиці Олімпіади-2020.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram