ГоловнаСвіт

Колишньому президентові Киргизстану висунули звинувачення в убивстві та масових заворушеннях

Список звинувачень достатній для довічного.

Колишньому президентові Киргизстану висунули звинувачення в убивстві та масових заворушеннях
Фото: april.kg

Прокуратура Киргизстану 13 серпня висунула колишньому президентові Алмазбеку Атамбаєву звинувачення щодо подій 7-8 серпня в його резиденції в Кой-Таші.

Атамбаєву закидають організацію заворушень, незаконний обіг зброї, перешкоджання слідству, захоплення заручників, убивство і замах на вбивство, пише Радіо Свобода з посиланням на генерального прокурора Киргизстану.

Список звинувачень достатній для призначення довічного терміну, зазначає "Фергана".

8 серпня після затримання експрезидента звинуватили лише в корупційних порушеннях, пов'язаних зі звільненням злодія в законі Азіза Батукаєва.

Нагадаємо, Атамбаєв переховувався у своїй резиденції в Кой-Таші з червня - відтоді як парламент позбавив його недоторканності. Його неодноразово викликали на допит як свідка у справі Батукаєва, але він не реагував на повістки.

Увечері 7 серпня спецназ пішов на штурм резиденції. Першу атаку відбили прихильники Атамбаєва. Один спецпризначенець загинув, шестеро опинилися в заручниках (пізніше їх відпустили).

8 серпня після другого штурму Атамбаєв здався силовикам.

У ніч на 9 серпня 1-1,5 тисячі агресивно налаштованих молодих людей влаштували заворушення в Бішкеку. Збиток від їхніх дій виявився не дуже великим, силовикам вдалося швидко взяти ситуацію під контроль.

Окрім Атамбаєва, після подій 7-8 серпня під вартою опинилися колишній голова президентського апарату Фарід Ніязов і прихильники Атамбаєва Алга Киличов, Кияз Смаїлов і Амантур Жамгирчієв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram