ГоловнаСвіт

У ЄС назвали неприйнятними санкції США проти членів Міжнародного кримінального суду

Європейський Союз прихильний захисту суду від будь-якого втручання ззовні.

У ЄС назвали неприйнятними санкції США проти членів Міжнародного кримінального суду
Жозеп Боррель
Фото: EPA/UPG

Міжнародний кримінальний суд повинен мати можливість працювати незалежно і неупереджено, тому Євросоюз закликає США відмовитися від оголошених ними санкцій щодо співробітників МКС.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозепь Боррель, передає Інтерфакс-Україна.

"Європейський Союз висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з оголошеними заходами і підтверджує свою незмінну підтримку Міжнародного кримінального суду. Санкції проти тих, хто бере участь в роботі МКС, його співробітників і їхніх сімей, а також осіб, пов'язаних з МКС, є неприйнятними і безпрецедентними за своїм масштабом і змістом", - йдеться в заяві Борреля, поширеній у вівторок в Брюсселі.

"Європейський Союз, як і раніше, прихильний захисту суду від будь-якого втручання ззовні, спрямованого на перешкоджання здійсненню правосуддя і підрив міжнародної системи кримінального правосуддя. Ми закликаємо США змінити свою позицію", - йдеться в документі.

За словами Борреля, в той час, "коли заснований на правилах міжнародний лад стикається з тиском, зміцнення міжнародної системи кримінального правосуддя стає як ніколи важливим".

Глава європейської дипломатії заявив, що Європейський Союз буде і надалі виступати за всесвітнє значення Римського статуту і запрошувати всіх держав, які ще не зробили цього, розглянути питання про приєднання до МКС, "щоб покласти край безкарності за найсерйозніші злочини".

Наприкінці минулого тижня опитаний журналістами відразу після оголошеного Вашингтоном рішення Боррель сказав, що в ЄС "будуть вивчати це рішення, щоб зрозуміти, які його зміст і наслідки".

Нагадаємо, 11 червня президент США Дональд Трамп підписав указ, яким уповноважив Держдепартамент і міністерство фінансів вводити санкції щодо чиновників МКС і будь-яких приватних осіб, які проводять розслідування щодо США і їх союзників.

Так, під санкції потрапляють високопоставлені чиновники МКС, які беруть участь у розслідуванні дій США в Афганістані, яке у Вашингтоні вважають невиправданим.

США не є стороною Римського статуту, у зв'язку з чим неодноразово заявляли про невизнання юрисдикції МКС над американськими громадянами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram