ГоловнаСвіт

Індія, Ірландія, Мексика і Норвегія обрані членами Радбезу ООН

На п'яте місце претендують Кенія і Джибуті.

Індія, Ірландія, Мексика і Норвегія обрані членами Радбезу ООН
Фото: пресс-служба президента

Індія, Ірландія, Норвегія і Мексика обрані непостійними членами Ради Безпеки ООН на 2021-2022 роки. За п'яте місце в четвер позмагаються Кенія і Джибуті. Про це йдеться на сайті ООН.

Індія (184 голоси) і Мексика (187 голосів) були єдиними представниками своїх регіонів, тоді як Норвегія (130 голосів) і Ірландія (127 голосів) були обрані від регіону "Західної Європи та інших країн" у суперництві з Канадою (108 голосів).

Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, серед яких п'ять постійних (Китай, Росія, Британія, США і Франція) і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін. Цьогоріч закінчуються повноваження ПАР, Індонезії, Домініканської Республіки, Бельгії та Німеччини. Інша п'ятірка непостійних членів складається з Нігеру, Тунісу, В'єтнаму, Сент-Вінсент і Гренадін і Естонії.

Радбез відіграє провідну роль у визначенні наявності загрози миру або акту агресії. У деяких випадках Рада Безпеки може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримки або відновлення міжнародного миру і безпеки. Крім того, рада виносить Генеральній Асамблеї рекомендації щодо призначення нового генерального секретаря і прийому нових членів до складу ООН.

Усі члени ООН зобов'язані підкорятися рішенням Ради Безпеки і виконувати їх. Тоді як інші органи ООН виносять рекомендації державам-членам, Радбез має повноваження приймати рішення, які держави-члени після цього зобов'язані виконувати за статутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram