ГоловнаСвіт

Вчені знайшли препарат, який допомагає знизити смертність від Covid-19

Завдяки дексаметазону ризик летального результату знижується на 33%.

Вчені знайшли препарат, який допомагає знизити смертність від Covid-19
Фото: www.stern.de

Британські вчені вважають, що недорогий і доступний препарат дексаметазон може допомогти врятувати життя багатьох тяжкохворих пацієнтів, у яких був діагностований коронавірус.

За даними дослідників, додавання дексаметазону в курс лікування знижує ризик летального результату на 33% для пацієнтів на штучній вентиляції легенів (ШВЛ) і на 20% - пацієнтів на ЕКМО( метод насичення крові киснем), передає ВВС.

За оцінками вчених, якби дексаметазон застосовувався під час лікування "важких" пацієнтів із самого початку пандемії, то в Британії можна було б врятувати до 5 тисяч життів.

Препарат недорогий, тому його ефективність в боротьбі за життя коронавірусних пацієнтів особливо актуальна для небагатих країн з великою кількістю хворих.

Згідно зі статистикою, 19 з 20 пацієнтів з коронавірусною інфекцією не потребують госпіталізації. Більша частина госпіталізованих одужують, і тільки невелика частина пацієнтів потребує вентиляції легенів або кисневої терапії. Як випливає із заяви вчених, саме в лікуванні тяжкохворих дексаметазон демонструє значну ефективність.

Дексаметазон вже використовується під час різних запальних процесів. Вчені з'ясували, що препарат здатний допомогти мінімізувати шкоду для організму від гіперактивації імунітету під час боротьби з коронавірусом. Гіперактивація імунітету небезпечна тим, що викликає "цитокіновий шторм", який може призвести до летального результату.

У клінічних випробуваннях препарату, які проводилися під керівництвом дослідників з Оксфордського університету, близько 2 тисяч пацієнтів у стаціонарах отримували в рамках курсу лікування дексаметазон. Результати їх лікування порівняли з результатами лікування ще 4 тисяч пацієнтів, яким Дексаметазон призначений не був.

З'ясувалося, що для пацієнтів на ШВЛ ризик летального результату під час застосування дексаметазону знижувався з 40 до 28%, для пацієнтів на ЕКМО - з 25 до 20%.

"Наразі це єдиний препарат, який допоміг значно знизити ризик летального результату. Це великий прорив", - заявив керівник групи дослідників з Оксфордського університету, професор Пітер Горбі.

Один з провідних дослідників, професор Мартін Ландрей уточнює, що з восьми пацієнтів на ШВЛ можна врятувати одного завдяки дексаметазону, і одного з 20-25 пацієнтів на кисневій терапії.

"Курс розрахований на 10 днів лікування і обходиться в 5 фунтів стерлінгів (близько 168 грн, - ред.) на одного пацієнта. Щоб врятувати одне життя, потрібно в середньому 35 фунтів стерлінгів. Це ліки, які доступні по всьому світу", - говорить Мартін Ландрей.

За словами вченого, вже зараз варто негайно призначати дексаметазон важким пацієнтам. Для лікування легкої форми захворювання застосовувати його сенсу немає, зазначає експерт. Він потрібен тим, хто відчуває проблеми з диханням.

Дексаметазон використовується з початку 1960-х років для лікування різних станів, зокрема під час ревматоїдного артриту та астми. Приблизно половина пацієнтів з Covid-19, які потребують вентиляції легенів, не виживають. Тому зниження ризику летального результату на 33% має величезне значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram