ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Зеленський відповів на петицію про "недопущення примусового тестування і вакцинації"

Він нагадав про те, що громадяни зобов'язані не допускати шкоди здоров'ю інших.

Зеленський відповів на петицію про "недопущення примусового тестування і вакцинації"
Фото: Depositphotos/belchonock.

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію під назвою "Не допустити примусового тестування і вакцинації", яка набрала понад 25 000 підписів. Він нагадав громадянам, що законодавство встановлює обов'язок громадян не шкодити здоров'ю інших, пише "Інтерфакс-Україна".

"Водночас передбачено, що стосвоно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть здійснюватися обов'язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України (частина 2 ст. 30 Основ законодавства України про охорону здоров'я)", - зазначається у відповіді Зеленського.

Президент зазначив, що українські закони передбачають обов'язковість щеплень від туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця та кору. Згідно з законами "Про захист населення від інфекційних хвороб" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення", обов'язковій вакцинації підлягають працівники окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та поширення ними інфекційних хвороб.

Також обов'язкові профілактичні щеплення можуть проводиться під час загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення цього захворювання.

Щодо COVID-19 Зеленський зазначив, що в Україні діють оновлені медичні стандарти надання медичної допомоги у разі коронавірусної інфекції та організації протиепідемічних заходів, які узгоджуються з рекомендаціями ВООЗ та адаптовані до системи охорони здоров'я України. У цих стандартах є пункт про тестування на коронавірус пацієнтів з характерними симптомами.

"Безумовно, людство знову у своїй сучасній історії зіткнулося із вкрай небезпечною загрозою, яка змінила звичний спосіб життя кожної людини. У зв'язку з вищевикладеним мною запропоновано прем'єр-міністру України Денису Шмигалю вжити додаткових системних заходів щодо захисту населення від інфекційних хвороб", - наголосив у своїй відповіді президент.

У тексті петиції автор просив "не допустити можливості примусового тестування або вакцинації громадян України, враховуючи ті чи інші карантинні заходи, забезпечивши їхнє природне право на особисту недоторканність і повагу гідності особи".

Нагадаємо, що Володимир Зеленський поставив завдання посилити переговори на міжнародній арені щодо співпраці у придбанні вакцини проти COVID-19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram