ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Вчені Імперського коледжу Лондона починають тестування потенційної вакцини від COVID-19 на людях

У першому етапі дослідження візьмуть участь 300 здорових добровольців.

Вчені Імперського коледжу Лондона починають тестування потенційної вакцини від COVID-19 на людях
Фото: Имперский колледж Лондона

Вчені Імперського коледжу Лондона на цьому тижні починають клінічне випробування імовірної вакцини від коронавірусу на людях. У дослідженні візьмуть участь 300 добровольців.

Для цього відібрали людей від 18 до 70 років, говориться на сайті коледжу. Їм введуть по дві дози вакцини. Якщо імунна система випробовуваних відреагує позитивно, кількість здорових добровольців збільшать ще на 6000.

Вакцина не містить ослабленої форми COVID-19, а складається із синтетичних ланцюжків генетичного коду матеріалу вірусу SARS-CoV–2.

Попередні випробування препарату на тваринах довели його безпеку й обнадійливі ознаки ефективності. Вакцина розроблялася завдяки 41 млн фунтів, які виділив уряд Великобританії. Це буде перше випробування нової технології РНК, що самопосилюється, яка може революціонізувати розробку вакцин і дозволить вченим швидше реагувати на захворювання.

"З наукової точки зору, нові технології означають, що ми змогли перейти на потенційну вакцину з безпрецедентною швидкістю. Ми змогли виготовити вакцину з нуля й довести її до випробування на людях усього за кілька місяців – від коду до кандидата – чого ніколи не було раніше з такий вакциною. Якщо наш підхід спрацює, а вакцина забезпечить ефективний захист від хвороб, це може докорінно змінити нашу реакцію на спалахи захворювань у майбутньому", – заявила головна дослідниця у випробуванні вакцини від COVID-19 доктор Катріна Поллок.

На першому етапі дослідження вчені будуть оцінювати безпеку й шукати оптимальну дозу вакцини на 15 здорових добровольцях у віці 18–45 років. Перший учасник отримає дуже низьку частку вакцини, після цього команда буде збільшувати її на наступних добровольцях.

Друга підвищена доза буде вводитися через чотири тижні після першої. Вчені сподіваються, що повноцінна вакцина буде готова до весни 2021.

Нагадаємо, що у Великобританії, в Оксфордському університеті, з 23 квітня почалися випробування потенційної вакцини від коронавірусу на людях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram