ГоловнаСвіт

ЄС і Білорусь підписали угоди про спрощення візового режиму

Угоди ще мають ратифікувати Європейський парламент і парламент Білорусі.

ЄС і Білорусь підписали угоди про спрощення візового режиму
Фото: belrynok.by

Європейський Союз і Білорусь підписали дві угоди з метою спростити візовий режим білоруським громадянам для відвідин країн Шенгенської зони, повідомляє Радіо Свобода.

Угода про спрощення отримання віз і угода про реадмісію (повернення нелегалів), які сторони підписали в Брюсселі, є "важливим кроком у відносинах ЄС і Білорусі і відкривають шлях до поліпшення умов пересування громадян", зазначили з цього приводу в Європейській комісії.

Документи, серед іншого, передбачають, що плата за розгляд прохання про короткострокову шенгенську візу для громадян Білорусі знизиться до 35 євро (зараз вона становить 60 євро), а самі ці прохання повинні розглядатися, як правило, протягом 10 днів. Крім того, якщо це прохання подається не напряму в консульство, а через комерційний візовий центр, додаткова плата за його послуги не зможе перевищити сумарно 30 євро.

Окремі категорії мандрівників, серед яких журналісти, студенти або члени офіційних делегацій, зможуть отримувати і багаторазові візи, термін дії яких буде з часом зростати, їм також надалі доведеться подавати менше документів для підтвердження мети подорожі. Також зросте перелік підстав для безкоштовного розгляду прохань про візи.

Ці угоди ще мають ратифікувати Європейський парламент і парламент Білорусі, і вони набудуть чинності після обміну ратифікаційними грамотами - першого дня другого місяця після завершення процедури. Як очікують у ЄС, це може статися на початку червня 2020 року.

Таким чином, вони не встигнуть набути чинності до того, як з 2 лютого запрацює оновлений шенгенський візовий кодекс - зміни в ньому, серед іншого, передбачають зростання плати за розгляд прохань про короткострокові шенгенські візи до 80 євро з нинішніх 60.

Переговори про ці угоди тривали з 2014 року. Вони стануть першим кроком до потенційного отримання білорусами безвізового режиму в країни Шенгену, який зараз уже мають громадяни України, Молдови і Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram