ГоловнаСвіт

Іран не віддасть компанії Boeing чорну скриньку з літака МАУ (оновлено)

Головною в розслідуванні є держава, в якій сталася катастрофа.

Іран не віддасть компанії Boeing чорну скриньку з літака МАУ (оновлено)
Фото: LB.ua

Іран не віддаватиме чорну скриньку літака авіакомпанії МАУ представникам американської компанії Boeing, яка її виготовила.

Про це, посилаючись на слова голови організації цивільної авіації Тегерана Алі Абедзаде, пише Reuters.

За словами Абедзаде, Іран наразі вирішує, кому саме з країн віддати для аналізу знайдену чорну скриньку.

Оновлення. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що основною країною розслідування катастрофи літака МАУ є Іран, оскільки саме на його території сталася авіакатастрофа.

Політичний директор МЗС України Олексій Макєєв пояснив, що Тегеран не повинен віддавати комусь чорні скриньки, передає Громадське.

Він нагадав, що розслідування авіакатастроф регламентуються міжнародним правом, зокрема додатком 13 до Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року. І відбуваються вони у співпраці з багатьма державами.

"Головною у розслідуванні є держава, в якій сталася катастрофа. Саме вона утворює незалежну комісію з розслідування. Вона також оперативно має повідомити про катастрофу державу, де зареєстровано судно, державу-оператора (в обох випадках це Україна), державу, де повітряне судно було спроєктовано/виготовлено, а також ІКАО", - пояснив представник МЗС.

Так, крім головної країни розслідування, до нього можуть приєднатися зазначені держави, а також країни, громадяни яких постраждали в катастрофі.

Макєєв нагадав, що Україна вже заявила про намір приєднатися до розслідування катастрофи.

Нагадаємо, літак "Боїнг-737", що належить МАУ, впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні. На борту разом з екіпажем було понад 170 людей. Рейс PS752 мав прибути до Києва близько 8-ї ранку.

Іранська влада заявила, що в літака були проблеми з двигуном і він упав через технічну несправність, однак ця інформація неофіційна. Точні причини катастрофи з'ясує слідча комісія.

На борту було 11 українців (9 членів екіпажу і двоє пасажирів), 82 іранців, 63 канадців, 10 шведів, четверо афганців, троє німців і стільки само британців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram