ГоловнаСвіт

Путін і Ердоган офіційно запустили "Турецький потік"

Перед церемонією пройшли закриті двосторонні переговори президентів РФ і Туреччини.

У Стамбулі відбулася урочиста церемонія запуску газопроводу "Турецький потік" за участю президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Таїпа Ердогана. У ній також узяли участь прем'єр-міністр Бойко Борисов і президент Сербії Александар Вучич - ці країни будуть отримувати газ по новому трубопроводу.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Прем'єр Болгарії Бойко Борисов, президент Росії Володимир Путін, президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент Сербії
Александар Вучич
Фото: EPA/UPG
Прем'єр Болгарії Бойко Борисов, президент Росії Володимир Путін, президент Туреччини Реджеп Ердоган і президент Сербії Александар Вучич

"Взаємодія Росії і Туреччини поступально розвивається практично в усіх сферах, незважаючи на непросту ситуацію у світі і спроби низки міжнародних гравців перешкодити розширенню взаємовигідного співробітництва між нашими країнами, робота триває", - заявив Путін.

Ердоган і собі зазначив, що Росія і Туреччина будуть реалізовувати нові спільні проєкти в галузі енергетики.

"Потреба Туреччини в газі зростає. Росія для нас головний постачальник, 400 млрд кубометрів газу ми отримали з РФ. Наша співпраця в енергетиці дуже успішна. Ми будемо далі реалізовувати нові проєкти з Росією", - сказав він.

Перед церемонією в закритому режимі пройшли двосторонні переговори голів РФ і Туреччини.

Нагадаємо, газопровід "Турецький потік" прокладено по дну Чорного моря від російського міста Анапа до Киїкея на узбережжі Туреччини. Його будівництво - частина російського плану відмови від транзиту через Україну.

Потужність кожної з двох ниток "Турецького потоку" - по 15,75 млрд куб. м. Одна призначена для постачань газу турецьким споживачам, інша - для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи.

Чорноморський газопровід Росії спершу планували будувати до Болгарії (він мав називатися "Південним потоком"), але через позицію Євросоюзу проєкт наприкінці 2014 року було скасовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram