ГоловнаСвіт

Естонія не ратифікуватиме прикордонний договір з Росією

Документ було підписано 18 лютого 2014 року.

Естонія не ратифікуватиме прикордонний договір з Росією
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

Естонія не ратифікуватиме договір про кордон з Російською Федерацією, підписаний 2014 року.

Про це заявив спікер парламенту Естонії Хенн Пиллуаас в інтерв'ю ERR.

Відповідаючи на питання про те, як вчинить Естонія, якщо Росія ратифікує прикордонний договір першою, Пиллуаас заявив, що в такому разі нічого робити не потрібно.

"Нічого робити не слід. Без сумніву, нам не слід його ратифікувати. Якщо ми укладемо новий договір про кордон і відмовимося від тих територій (Івангорода і Печорського району, які відійшли до Естонії згідно з Тартуським мирним договором 1920 року, - ред.), це матиме величезні юридичні наслідки. По-перше, ми анулюємо Тартуський мирний договір. У зв'язку із цим анулюється і наша правонаступність, що означає автоматичну зміну складу наших громадян і т.д. Це виключно небезпечний шлях", - вважає спікер естонського парламенту.

Нагадаємо, прикордонний договір між Естонією і РФ було підписано 18 лютого 2014 року. З боку Естонії підпис під угодою поставив міністр закордонних справ Урмас Пает. З боку Росії - голова МЗС РФ Сергій Лавров.

Перше читання законопроєкту про ратифікацію прикордонних угод відбулося в Рійгікогу 25 листопада 2015 року. У Держдумі РФ законопроєкт про ратифікацію цього договору все ще не надійшов навіть на перше читання.

У договорі є відсилання до Тартуського мирного договору, підписаного між Естонією і Радянською Росією 1920 року. Окремий його пункт вказує, що сторони відмовляються від взаємних територіальних претензій, а Таллінн мусить відмовитися від претензій на місто Івангород і Печорський район Псковської області, які, за договором 1920 року, були частиною Естонії.

У березні 2016 року Естонія вирішила частково відгородитися від Росії парканом. Завершити технічне облаштування російсько-естонського кордону в Таллінні розраховували до 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram