ГоловнаСвіт

Естонія в односторонньому порядку визначить координати кордону з Росією

Між Естонською Республікою і Російською Федерацією не укладено договору про кордон

Естонія в односторонньому порядку визначить координати кордону з Росією
Эстония
Фото: Wikipedia

Уряд Естонії на засіданні в четвер схвалив проект постанови про координати естонсько-російської тимчасової контрольної лінії.

"Оскільки між Естонською Республікою і Російською Федерацією не укладено договору про кордон, межа між Естонською Республікою і Російською Федерацією, що розділяє території, що підпадають під юрисдикцію держав, розглядається як тимчасова контрольна лінія", - сказали "Интерфаксу" в прес-службі уряду Естонії.

Згідно з доповненнями до проекту постанови уряду, координати не пов'язані безпосередньо з договором про естонсько-російську прикордонну лінію, підписаним 18 лютого 2014 року, хоча описана в договорі про кордон лінія на 90% збігається з нинішньою лінією розмежування, зазначили в уряді.

Там наголосили, що "постанова про визначення координат тимчасової контрольної лінії не регулює статус державного кордону між Естонською Республікою і Російською Федерацією, а тільки визначає нинішню ситуацію, яка буде чинною до ратифікації договору про кордон".

Визначаючи територію, що підпадає під юрисдикцію Естонії, спираються на адміністративні кордони, внесених у карту земельних кадастрів станом на 1 листопада 2014 року.

Однією з цілей постанови є донесення до громадськості чіткої картини про проходження тимчасової контрольної лінії, запобігання незаконному її перетину через необережність, облаштування прикордонної смуги, встановлення технічних засобів контролю і т.ін.

Нагадаємо, питання про координати контрольної лінії виникли через затримання 5 вересня співробітника поліції безпеки Естонії Естонія Кохвера (Eston Kohver) поблизу естонсько-російського кордону зі зброєю та великою сумою грошей. Через нечіткість проходження в місці затримання прикордонної лінії естонська сторона наполягає на тому, що його затримали на території Естонії, російська сторона запевняє, що затримання відбулося на російській території.

Глави МЗС Естонії та Росії Урмас Паєт (Urmas Paet) і Сергій Лавров підписали договори про сухопутний і морський кордон у травні 2005 року. Однак тоді парламент Естонії додав у закон про ратифікацію договорів преамбулу про чинність Тартуського мирного договору 1920 року. За цим договором, РРФСР першою визнала державну незалежність Естонії, згідно з ним проходила і довоєнна межа. Зараз російська сторона розглядає Тартуський мир лише як історичний документ, який не має юридичної сили, тому в Росії розцінили рішення парламенту Естонії як спробу зарезервувати в майбутньому територіальні претензії до неї і підписи під договорами відкликали.

18 лютого 2014 року в Москві У. Паєт і С. Лавров підписали нові договори. До них додано дві статті: що сторони не мають територіальних претензій і що договори стосуються тільки вирішення прикордонних питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram