ГоловнаСвіт

НАТО виведе частину військових з Іраку

"Альянс вживе всіх необхідних запобіжних заходів для захисту свого персоналу".

НАТО виведе частину військових з Іраку
Фото: nato.int

НАТО виводить частину свого контингенту з Іраку через ескалацію напруження в регіоні після ліквідації США іранського генерала Касема Сулеймані в Багдаді.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Північноатлантичний альянс вживе всіх необхідних запобіжних заходів для захисту свого персоналу", - заявив представник НАТО.

Як повідомляли раніше, Альянс уже зупинив навчальну місію в Іраку - небойові, навчальну та консультативну програми для підготовки сил безпеки республіки. Ця місія налічувала близько 500 інструкторів і консультантів з країн НАТО, більшість із них - з Канади.

В Альянсі заявили, що готові продовжити місію, щойно дозволить ситуація.

Декілька днів тому міжнародна коаліція боротьби з терористичною організацією "Ісламська держава" розпорядилася зупинити навчання бійців курдських військових формувань і іракських військовослужбовців заради безпеки власних сил.

Нагадаємо, іранського генерала Касема Сулеймані вбили в ніч на 3 січня за наказом президента США Дональда Трампа в результаті американського ракетного удару по колоні автомобілів поблизу міжнародного аеропорту Багдада. Разом із генералом загинули кілька іракських політиків і воєначальників. Сулеймані очолював елітний підрозділ "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції, що здійснює військові і таємні операції за межами Ірану.

Він курирував боротьбу з ІДІЛ, відповідав за Сирію і Ірак, отримував накази безпосередньо від іранського духовного лідера аятоли Алі Хаменеї. Незабаром після смерті Сулеймані Алі Хаменеї призначив його наступником бригадного генерала Есмаїла Каані.

Іран заявив про 13 сценаріїв помсти США за ліквідацію Сулеймані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram