ГоловнаСвіт

Макрон, Меркель і Джонсон закликали Іран утриматися від насильства

"Збереження очолюваної США антитерористичної коаліції - це вирішальний момент у боротьбі з бойовиками ІДІЛ".

Макрон, Меркель і Джонсон закликали Іран утриматися від насильства
Президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель під час саміту G20 в Осаці, 29 червня 2019.
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликали Іран утриматися від насильства після ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані в Іраку.

Про це йдеться в спільній заяві лідерів трьох країн, опублікованій на сайті Єлисейського палацу.

"Ми закликаємо всі сторони діяти стримано і відповідально. Нинішній цикл насильства в Іраку повинен закінчитися. Зокрема, ми закликаємо Іран утримуватися від будь-яких насильницьких дій ... і наполегливо закликаємо його повернутися до повної відповідності зобов'язанням щодо Загального всеосяжного плану дій (ЗВПД)", - йдеться в заяві.

У заяві підкреслюється, що збереження очолюваної США антитерористичної коаліції - це вирішальний момент у боротьбі з бойовиками ІДІЛ.

"Ми підкреслюємо нашу відданість суверенітету і безпеці Іраку. Ми також підтверджуємо нашу прихильність продовженню боротьби проти "Ісламської держави". Збереження коаліції має важливе значення. У зв'язку з цим ми закликаємо іракську владу надати коаліції необхідну підтримку", - йдеться в заяві.

Також зазначається, що Франція, Німеччина і Великобританія готові продовжувати переговори з усіма сторонами для відновлення стабільності на Близькому Сході.

Нагадаємо, іранський генерал Касем Сулеймані був убитий в ніч на 3 січня за наказом президента США Дональда Трампа в результаті американського ракетного удару по колоні автомобілів поблизу міжнародного аеропорту Багдада в Іраку. Разом з генералом загинули кілька видних іракських політиків і воєначальників. Сулеймані очолював елітний підрозділ "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), що здійснює військові і таємні операції за межами Ірану.

Трамп, коментуючи інцидент, назвав генерала "терористом номер один у світі". Іран же порівняв вбивство Сулеймані з оголошенням війни і пообіцяв заходи у відповідь. Президент США, в свою чергу, заявив про готовність завдати удару по 52 цілях в Ірані.

У неділю Іран оголосив про повний вихід з ядерної угоди 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram