ГоловнаСвіт

Іран оголосив про повний вихід з ядерної угоди 2015 року

План дій, ухвалений 2015 року, пішов у історію.

Іран оголосив про повний вихід з ядерної угоди 2015 року
Фото: EPA/UPG

Іран у неділю оголосив про остаточний вихід зі Спільного всеосяжного плану дій з урегулювання його ядерної програми. Його ухвалили 2015 року з метою не допустити, щоб в Ірану з'явилася ядерна зброя.

Як повідомляє агентство Associated Press, про вихід з ядерної угоди оголосили на іранському державному телебаченні у зв'язку із загибеллю генерала Касема Сулеймані від американського авіаудару.

"Уряд Ісламської Республіки Іран у своїй заяві оголосив про п'ятий і останній крок зі скорочення зобов'язань Ірану відповідно до СВПД. Ісламська Республіка Іран більше не пов'язана будь-якими обмеженнями в операціях", - ідеться в недільній заяві іранської влади.

Згідно з цією угодою, Ірану дозволялося збагачувати уран лише до рівня 3,67%, тоді як для виробництва ядерної зброї потрібен уран зі вмістом урану-235 на рівні 90%. В обмін на припинення виробництва збройового урану режим санкцій, накладений на Іран, був послаблений.

2018 року США вийшли з договору та почали розширювати санкції проти Ірану. У відповідь Тегеран почав поступово відмовлятися від своїх зобов'язань у рамках СВПД.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram