ГоловнаСвіт

Трамп ухвалив рішення про ліквідацію Сулеймані після атаки на військову базу США наприкінці грудня, - Blooomberg

Операцію розробляли, зокрема, радник з нацбезпеки О'Браєн, держсекретар Помпео, віцепрезидент Пенс.

Трамп ухвалив рішення про ліквідацію Сулеймані після атаки на військову базу США наприкінці грудня, - Blooomberg
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп ухвалив рішення про ліквідацію іранського генерала Касема Сулеймані після атаки на військову базу США 27 грудня, в результаті якої загинув американський контрактник. Про це пише Blooomberg з посиланням на джерела.

"Після нападу президент США доручив високопоставленим помічникам почати розроблення авіаудару по генералу. Серед них були радник з національної безпеки Роберт О'Браєн, держсекретар Майк Помпео, який скасував поїздку до країн СНД, і віцепрезидент Майк Пенс", - йдеться в матеріалі.

Можливість ракетного удару для вбивства Сулеймані команда президента США неодноразово обговорювала за допомогою захищених способів комунікації в різдвяні та новорічні свята.

Джерела агентства пояснюють, що до інциденту з військовою базою адміністрація Трампа зверталася до Франції та інших союзників з проханням застерегти Тегеран від вбивства американських громадян.

Поки адміністрація планувала удар, Трамп займався тим, що зовні було схоже на його звичайну  діяльність у відпустці. Зокрема, після Різдва він регулярно їздив у свою приватну резиденцію в Мар-а-Лаго.

Агентство зазначає, що про підготовлюваний удар не проінформували Конгрес, закордонні владні структури і навіть співробітників Білого дому, які відповідають за зв'язки з громадськістю.

Одне з джерел Bloomberg повідомило, що американські військові безпосередньо не стежили за Сулеймані перед атакою, однак ракетний обстріл був запущений, коли розвідка повідомила, що іранський генерал, можливо, перебуває в аеропорту Багдада. Ще два співрозмовники агентства стверджують, що США точно знали, коли Сулеймані, який прибув з Лівану чи Сирії, приземлився в Багдаді.

Нагадаємо, командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Касема Сулеймані був убитий в ніч на 3 січня в результаті авіаудару США в районі міжнародного аеропорту в Багдаді. Трамп, коментуючи інцидент, назвав генерала "терористом номер один у світі". Іран порівняв вбивство Сулеймані з оголошенням війни і пообіцяв відповідні заходи.

4 грудня у Багдаді сталася ще одна повітряна атака, в результаті якої загинули щонайменше шестеро людей. Ірак звинувачує США, у Вашингтоні причетність до авіаудару заперечують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram