ГоловнаСвіт

Суд в Англії визнав ідейне веганство філософією

Тепер будь-яке несправедливе поводження стосовно веганів може бути розцінене як харрасмент.

Суд в Англії визнав ідейне веганство філософією
Джорди Касамитджана
Фото: ВВС

Трибунал з трудових спорів англійського міста Норвіч виніс рішення про те, що веганство є філософським світоглядом і тому перебуває під захистом закону.

Як повідомляє Бі-бі-сі, позов у кінці 2018 року подав 55-річний веган Джорді Касамітджана, заявивши, що був звільнений з благодійної організації з захисту тварин "Ліга проти жорстоких видів спорту" через свої веганські переконання.

Працюючи в цій організації, він оприлюднив те, що вона інвестувала в компанії, що займалися тестуванням продуктів на тваринах. Його колишній роботодавець заявляв, що Касамітджана був звільнений за неналежну поведінку.

Проте 3 січня суддя трибуналу з трудових спорів ухвалив, що веганство з етичних міркувань має підпадати під Закон 2010 року про рівність і недопущення дискримінації. Рішення про те, чи був позивач звільнений за справедливості, ще не оголошено.

У коментарі виданню Касаміджана визнав, що подав позов не так через звільнення, яким би неприємним воно не було, а саме через те, щоб встановити в судовому порядку, що веганство - це філософський світогляд.

Як зазначив адвокат позивача, наслідки цього вердикту для компаній, які наймають на роботу веганів, можуть бути дуже суттєвими в майбутньому, оскільки будь-яке несправедливе поводження стосовно них може бути розцінене як харрасмент - точно так само, як расистські або сексистські випади.

На засіданні трибуналу з трудових спорів у Норвічі суддя Робін Постл зазначив у своїй постанові, що веганство з етичних принципів важливе і заслуговує на повагу в демократичному суспільстві.

Усі вегани їдять виключно рослинну їжу, проте ті, хто дотримується веганства з етичних міркувань, виключають будь-яку форму експлуатації тварин. Наприклад, вони не носять одяг, виготовлений з вовни або шкіри, і не користуються парфумерією та косметикою тих фірм, які вдаються до тестування на тваринах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram