ГоловнаСвіт

Прем'єр Північної Македонії подав у відставку

Дострокові парламентські вибори в країні призначено на 12 квітня.

Прем'єр Північної Македонії подав у відставку
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв оголосив про свою відставку. Відповідну заяву він зробив у п'ятницю, 3 січня, передає DW.

Своєю заявою Заєв відкрив шлях до проведення дострокових парламентських виборів, призначених на 12 квітня. До формування нової урядової коаліції країною керуватиме перехідний уряд. Очолити його має нинішній міністр внутрішніх справ Олівер Спасовський, який, як і Заєв, представляє соціал-демократів.

Про нові вибори Заєв заговорив у жовтні 2019 року. Це сталося після того, як на саміті ЄС Франція заблокувала початок переговорів з Північною Македонією про приєднання до Євросоюзу.

Нагадаємо, в жовтні глави держав і урядів країн-членів Євросоюзу не змогли дійти єдності в питанні початку переговорів про приєднання до ЄС Албанії та Північної Македонії. Під час саміту ЄС проти початку переговорного процесу з цими країнами виступив президент Франції Еммануель Макрон. Також протягом шестигодинної дискусії заперечення щодо початку переговорів саме з Албанією висловили Нідерланди і Данія.

Північна Македонія є країною-кандидаткою на вступ до ЄС з кінця 2005 року. Раніше початок переговорів блокувала Греція, поки в лютому 2019 країна не змінила свою назву на Північна Македонія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram