ГоловнаСвіт

Хорватія має намір відновити переговори про членство Албанії та Північної Македонії в ЄС

З 1 січня Хорватія на пів року очолила Євросоюз.

Хорватія має намір відновити переговори про членство Албанії та Північної Македонії в ЄС
Андрей Пленкович

Хорватія, яка напередодні вперше очолила Європейський Союз, працюватиме над відновленням переговорів про членство в Європейському Союзі Албанії та Північної Македонії.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Андрей Пленкович, передає Радіо Свобода.

"Ми зробимо все можливе, щоб подолати проблеми і розблокувати процес", - наголосив Пленкович.

Нагадаємо, в жовтні глави держав і урядів країн-членів Євросоюзу не змогли досягти єдності в питанні початку переговорів про приєднання до ЄС Албанії та Північної Македонії. Під час саміту ЄС проти початку переговорного процесу з цими країнами виступив президент Франції Еммануель Макрон. Також протягом шестигодинної дискусії заперечення щодо початку переговорів саме з Албанією висловили Нідерланди та Данія.

Північна Македонія є країною-кандидатом на вступ до ЄС з кінця 2005 року. Раніше початок переговорів блокувала Греція, поки в лютому 2019 року країна не змінила свою назву на Північна Македонія.

Албанія стала кандидатом у червні 2014 року. Єврокомісія раніше критикувала країну за повільну і неефективну судову систему і корупцію, але зараз бачить прогрес у боротьбі з нею.

Хорватія, яка стала членом ЄС в 2013 році, була останньою країною, яка вступила в блок. Вона межує з трьома іншими країнами Західних Балкан, які подали заявку на членство - Боснією, Чорногорією і Сербією.

Уряд Хорватії вказав розширення ЄС одним із пріоритетних завдань головування в союзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram