ГоловнаСвіт

Дуда відмовився від участі в пам'ятних заходах про жертви Голокосту через присутність Путіна, - ЗМІ

Форум пам'яті відбудеться в Ізраїлі наприкінці січня.

Дуда відмовився від участі в пам'ятних заходах про жертви Голокосту через присутність Путіна, - ЗМІ
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Анджей Дуда відмовився від поїздки в Ізраїль для участі в заходах з нагоди 75-річчя визволення в'язнів концентраційного табору Аушвіц-Біркенау (Освенцим), які пройдуть в меморіальному комплексі Яд ва-Шем в Єрусалимі 22 і 23 січня.

За інформацією видання "Gazeta Wyborcza", основною причиною відмови Дуди їхати в Ізраїль є той факт, що на Всесвітньому форумі пам'яті жертв Голокосту буде присутній президент Росії Володимир Путін.

Газета пише, що рішення про відмову Дуди приїжджати в Єрусалим було ухвалено 27 грудня, коли в президентському палаці відбулася зустріч на найвищому рівні для обговорення способів реагування на заяви Росії

Також проблема полягає у "відсутності необхідного фону" для виступів президента Польщі, оскільки основними доповідачами на п'ятому форумі пам'яті жертв голокосту в Єрусалимі повинні стати президенти Росії та Ізраїлю - Володимир Путін і Реувен Рівлін, йдеться в матеріалі.

Крім того, як ще одну проблему для візиту Дуди в Ізраїль видання називає те, що пам'ятні заходи в музеї Яд ва-Шем організовані за участю глави ізраїльського МЗС Ісраеля Каца, який процитував у лютому минулого року в інтерв'ю телеканалу "i24 News" слова колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Іцхака Шаміра про те, що "поляки вбирають антисемітизм з молоком матері".

Тоді на тлі заяв Каца прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що Варшава не братиме участі в саміті "Вишеградської четвірки" в Єрусалимі. Врешті саміт скасували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram