ГоловнаСвіт

Експрезидента Франції Саркозі судитимуть за корупцію

Процес почнеться в жовтні.

Експрезидента Франції Саркозі судитимуть за корупцію
Фото: EPA/UPG

5 жовтня 2020 року розпочнеться судовий процес над експрезидентом Франції Ніколя Саркозі у справі про корупцію. Процес триватиме три тижні.

Про це в середу, 8 січня, повідомив паризький суд, передає DW.

64-річний Саркозі і його адвокат звинувачуються в корупції, хабарах і тиску в спробі отримати секретну судову інформацію у справі, яку з того часу було припинено.

Саркозі звинувачують у тому, що 2014 року він через свого адвоката намагався підкупити помічника генерального прокурора в касаційному суді Жильбера Азібера, обіцяючи йому високу посаду в Монако. Так експрезидент Франції нібито намагався дізнатися інформацію, яка становила таємницю слідства, в рамках розслідування справи про можливе незаконне фінансування його передвиборної кампанії 2007 року.

У справі фігурувала спадкоємиця компанії L'Oreal Ліліан Бетанкур, яка володіла багатомільярдним майном. У 2013 суд виправдав Саркозі за звинуваченням у використанні грошей мільярдерки, хворої на старече недоумство.

Скандал з Бетанкур не єдиний, до якого причетний 64-річний експрезидент Франції. Органи юстиції Франції ще у 2013 році почали офіційне розслідування проти експрезидента за підозрою в отриманні його штабом незаконних пожертвувань від колишнього лівійського диктатора Муамара Каддафі під час передвиборної кампанії 2007 року. Саркозі всі звинувачення заперечує.

Скандалом була затьмарена і передвиборна кампанія Саркозі 2012 року. Тоді він поступився на виборах соціалісту Франсуа Олланду. За даними слідства, Саркозі значно перевищив максимально допустимі витрати на кампанію. У той самий час його консервативна партія намагалася приховати цей факт за допомогою підроблених рахунків.

Саркозі не перший колишній президент, який може постати перед судом. Його попередник Жак Ширак, який помер рік тому, у 2011 році був визнаний винним у перевищенні службових повноважень і розтраті державних коштів на посаді мера Парижа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram