ГоловнаСуспільствоПодії

Денісова: керівництво російських в'язниць відмовляється забезпечувати українських політв'язнів засобами захисту від коронавірусу

Політв'язням запропонували купити маски за особисті гроші.

Денісова: керівництво російських в'язниць відмовляється забезпечувати українських політв'язнів засобами захисту від коронавірусу
Мустафаев и Мемединов
Фото: https://t.me/denisovaombudsman

Адміністрація пенітенціарних установ Росії відмовляється забезпечувати незаконно засуджених громадян України засобами індивідуального захисту, чим наражає на загрозу життя і здоров'я. Про це заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своєму каналі в Telegram.

"Сервера Мустафаєва й Нарімана Мемедемінова, яких незаконно утримують у "ФКУ СІЗО 1 ГУФСІН Росії по Ростовській області", не забезпечують медичними масками, одноразовими рукавичками та дезінфекторами, зокрема в період їхньої участі в слідчих діях і судових засіданнях, а також не пропонують безкоштовне медико-санітарне забезпечення", – повідомила Людмила Денісова.

Крім того, у відповідь на адвокатський запит Лілії Гемеджі керівництво зазначеного пенітенціарної установи запропонувало Серверу Мустафаєву й Наріману Мемедінову за свої гроші купити необхідні засоби індивідуального захисту в інтернет-магазині ФГУП "Калуське" ФСВП Росії.

"Вважаю такі дії грубим порушенням п. 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною й соціальною радою ООН і статті 17 Федерального закону № 103-ФЗ "Про утримання під вартою підозрюваних і звинувачених у вчиненні злочинів", – зазначила Денісова.

Вона вимагає від Уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової вжити термінових заходів щодо забезпечення незаконно ув'язнених громадян України та надати необхідне медико-санітарне забезпечення з урахуванням рекомендацій ВООЗ і підкомітету ООН із питань запобігання катуванням від 25.03.2020.

"Закликаю Уповноважену з прав людини у РФ Тетяну Москалькової сприяти забезпеченню прав Нарімана Мемедінова на захист і справедливий суд 14 березня 2020 року під час розгляду скарги сторони захисту в "Апеляційному військовому суді" на вирок "Південного окружного військового суду" Ростова-на-Дону", передбачених Конвенцією про захист прав людини й основоположних свобод", – підкреслила Денісова.

Нагадаємо, що раніше підконтрольний окупантам суд у Криму залишив під арештом до 15 травня фігуранта Бахчисарайського справи "Хізб ут-Тахрір", координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram