ГоловнаСуспільствоЖиття

У "будинку-монстрі" на Подолі за півціни продають квартири, які повинні знести

Ріелтор дому заявив, що усі комунікації - газ, вода і електрика - вже підведені.

У "будинку-монстрі" на Подолі за півціни продають квартири, які повинні знести
Фото: moygrad.kiev.ua

У Києві у "будинку-монстрі" ЖК "Подол Престиж" за адресою вул. Нижній Вал, 27-29 на Подолі за дуже низькими цінами розпродають квартири на чотирьох верхніх поверхах, які підлягають знесенню. Про це сказано у сюжеті ТСН від 14 лютого.

У листопаді 2019 року Господарський суд Києва постановив знести незаконні чотири верхні поверхи, однак остаточне рішення про знесення не прийнято, попереду ще апеляція. Попри це квартири вже демонструють покупцям, розповідаючи, що ймовірність їх знесення - незначна.

Однокімнатні квартири у цьому будинку коштують 37 тис. доларів, двокімнатні - 50 тис. Це майже удвічі менше, ніж середня ціна у Подільському районі столиці.

Журналісти ТСН оглянули три виставлені на продаж квартири на десятому поверсі. Ріелтор заявив, що усі комунікації - газ, вода і електрика - вже підведені. При цьому він визнав, що у будинку є "невеликі проблеми".

Власник однієї з квартир, який назвався Сергієм, запевнив, що КМДА не зможе розірвати договір оренди ділянки будинку, а верхні поверхи не зможуть знести. Окрім того, повідомляли, що деякі сім'ї прописують там дітей, щоб ускладнити процес розсуджування.

Зазначається, що квартири вже зареєстровані у реєстрі прав на нерухоме майно, тому відібрати їх нібито буде неможливо. В крайньому разі можуть відключити від комунікацій, проте власник квартир стверджує, що щодо цього теж є вихід: "Люди повністю вселятся і вже не буде варіанту жодного. Тут вийшли 20 осіб, Нижній Вал перекрили, пішохідним переходом походили, пробку створили - включать не тільки воду, але і газ", - заявив один з власників Сергій.

При цьому адвокат і депутат Київради Роман Марченко назвав продаж квартир у цьому будинку "великою аферою". За його словами, людина, яка купить квартиру, стикнеться з великими проблемами.

Віцепрезидент Національної спілки архітекторів Олена Олійник пояснила, що цей будинок за документами не є житловим: "У цьому будинку немає квартир як таких. Це апартаменти готельного типу, тобто тимчасове житло. Прописатися туди не можна. Це готель, це офісний центр, це не житло".

Депутат Київради Ольга Балицька зазначила, що внесені до реєстру майнових права на ці квартири зараз оскаржуються у Мін'юсті, зокрема антирейдерською комісією. Окрім того, до бюджету міста вже закладені гроші на демонтаж поверхів. За її словами, надлишкові поверхи побудовані з легких матеріалів, їх не складно демонтувати.

Нагадаємо, справу цього будинку розглядають уже п'ять років. Київрада звернулася до Господарського суду ще у грудні 2014-го.

У вересні 2019 року повідомляли, що у "будинку-монстрі" на Подолі відновили будівельні роботи. Директорка компанії-забудовника Дора Пателі заявляла, що здача будинку планується у найближчі тижні: "Близько 200 сімей вже п'ять років чекають, щоб заїхати в своє житло".

У будинок вже завезли ліфти, тривають роботи з встановлення станції автономного опалення та оздоблювальні роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram